A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke a helyzetet egy két végén égetett gyertyához hasonlította, hiszen szerinte ez egy végtelenül stresszes és megterhelő hivatás, a másik oldalon pedig ott van az aggodalom az anyagiak miatt.

Salamon Lászlót az ATV Start című műsorában először a pénteki nagy viharral kapcsolatban kérdezték. Elmondta, hogy az ilyen időjárásra jelenleg a lakosság nincs felkészülve, ezért lehetnek borzalmas károk.

A szakszervezeti elnök elmondta, hogy a tűzoltók 24-48-as rendszerben működnek, ami azt jelenti, hogy 24 órát töltenek le szolgálatban, majd 48 órájuk szabad. Ilyen katasztrófahelyzetekkor sincs ez másképp, hiszen elegendő ember dolgozik egy beosztásban. Hozzátette: nem szokott olyan eset előfordulni, hogy plusz embert kelljen behívni.

A vészhelyzet ideje alatt a tűzoltók szabadságolása nagyon bonyolultan zajlott, de ez a mai napra már visszaállt a rendes kerékvágásba, vagyis a helyi parancsnoknál kell igényelni mindezt. Salamon László szerint amennyiben a létszám engedi, az állomány tagjai el szoktak menni szabadságra, de bizonyos esetekben, ha nincs meg az elegendő létszám, a megyei beosztás szerint akár 80 kilométernyire is el kell mennie egy tűzoltónak, hogy besegítsen egy másik állomáson.

Közölte: az állomány 90%-a biztosan másodállast vállal, ennek két oka is van. Bizonyos esetekben szakmával, végzettséggel rendelkező férfiak is beállnak tűzoltónak, de emellett a fizetés sem elegendő egy család fenntartására. Ezt a helyzetet az elnök egy két végén égetett gyertyához hasonlította, hiszen, mint mondta, ez egy végtelenül stresszes és megterhelő hivatás, a másik oldalon pedig ott van az aggodalom az anyagiak miatt.

Amennyiben túlórára kerül sor, a tűzoltók bruttó bére 800 forintra jön ki óránként, ami megalázó is lehet, hiszen már a diákok is megkeresnek óránként 1000-1200 forintot. Erre az lenne a megoldás, ha mindenféleképpen megemelnék, vagy megdupláznák a távolléti díjat – mondta Salamon László.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!