Több egymástól független forrásból is úgy értesült a 24.hu, hogy kontroll alá helyezték a huzamosabb ideje komoly fizetési problémákkal küzdő, a törvényes működés feltételeinek meg nem felelő dunaújvárosi ISD Dunaferr Zrt.-t. Információink szerint péntek óta vannak kint a dunaújvárosi vasműnél az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRN) emberei. Ez a cég eddig a kormány által stratégiailag kiemelt jelentőségűvé nyilvánított gazdálkodó szervezetek felszámolójaként volt ismert, a pandémia alatt azonban bővült az állami kft. hatásköre: reorganizációs eljárást vezényelhet le, vagyis csőd, illetve felszámolás helyett a működőképesség helyreállítását oldja meg, ha életképes az adott cég. A 24.hu cikke.

Nem tudjuk, az NRN megjelenésére utalt-e a magát legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettesként hívó Evgeny Tankhilevics június 25-i, a dolgozók megnyugtatására szánt levelében, mindenesetre így fogalmazott:

Minden művelet szigorú kontroll alatt áll.

Egyik forrásunk szerint már arról is az NRN közreműködésével döntöttek, hogy június 25-én kifizették a június 10-én aktuális bérek hátralévő részét, illetve információink szerint a cég számláit megfigyelés/zárolás alá helyezték, és vagyonfelügyelő érkezett. Úgy tudjuk, az NRN azért avatkozott be, hogy a Dunaferr ne kerüljön csőd vagy felszámolási eljárás alá.

A Dunaferrt megkérdeztük a fejleményekről, de sem megerősíteni, sem cáfolni nem voltak hajlandók, hogy az NRN a helyszínen lenne.  A vasmű hivatalos sajtóügynöksége annyit írt csak, hogy a Dunaferr jelenleg nem tud nyilatkozni a kérdésben. Ez valószínűleg nem véletlen, a  reorganizációs eljárás ugyanis főszabály szerint nem nyilvános. Azért hozták ezt a szabályt, hogy a vállalkozás fizetési nehézségével kapcsolatos információk – melyek üzleti titkot képeznek – ne terjedjenek el széles körben, hiszen ez jelentősen ronthatná a vállalkozás piaci megítélését és akár tényleges fizetésképtelenségéhez is vezethetne. Ezért van az is, hogy a reorganizáció elrendeléséről szóló végzést nem kell közzétenni a Cégközlönyben, a reorganizációval kapcsolatos adatok pedig nem nyilvánosak.

Azért megkerestük az állami reorganizációs céget, tőlük még várjuk a választ, pontosan mit is csinálnak a Dunaferrnél.

Az NRN segíthet elkerülni a csődöt

Honlapján azt írja az NRN, hogy stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek csődeljárásában és felszámolási eljárásában jelölik ki őket vagyonfelügyelőként, ideiglenes vagy rendkívüli vagyonfelügyelőként, illetve felszámolóként. A cégbírósági iratok szerint azonban cikkünk írásáig a Dunaferr nem állt felszámolási vagy csődeljárás alatt,  bár fizetőképességével akadtak gondok, ezt jelzi, hogy több végrehajtást indítottak a hitelezők az Opten adatbázisa szerint az utóbbi napokban is.

Mivel nincs nyoma csőd vagy felszámolási eljárásnak, más oka lehet az NRN látogatásának. A már említett új típusú reorganizációs eljárás lehet folyamatban a dunaújvárosi vasműben, amit egy április kormányrendelet tett lehetővé, és aminek a levezénylése ugyancsak az állami kft reszortja. Első lépésben a cég életképességét kell megvizsgálni, magyarul azt, hogy megmenthető-e, és a reorganizációs terv alapján működőképessé tehető-e a Dunaferr. A reorganizációs eljárás gazdasági szempontok szerint lefolytatott eljárás, melynek célja a pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozás vagyoni, pénzügyi, fizetőképességi helyzetének javítása és ezzel a továbbműködés biztosítása. A rendelet szerint reorganizációt a fenyegető fizetésképtelenségben lévő vállalkozás kezdeményezhet. Ez olyan helyzet, amelyben a vállalkozás vezetői előre látják, vagy az ilyen tisztséget betöltő személytől elvárható gondosság mellett látniuk kell, hogy a vállalkozás nem lesz képes esedékességkor kielégíteni a vele szemben fennálló követeléseket. Ez az eddigiek alapján igaz lehet a Dunaferre is.

Ugyanakkor van a reorganizációnak néhány feltétele, amit a vasműnél nem egyszerű teljesíteni.

A rendelet alapján kizárólag a vállalkozás döntéshozó szerve határozhat a  vállalkozás reorganizációjáról, a  reorganizációs eljárás kezdeményezéséről. Mint korábban megírtuk, nincsenek legitim vezető tisztségviselői a Dunaferrnek, érvényes közgyűlést sem sikerült összehozni a tulajdonosi ellentétek miatt. Kizáró ok továbbá, ha a vállalkozásnak a reorganizáció kezdő napját megelőzően a számviteli törvény szerinti bármelyik beszámolója a jogszabályban meghatározott határidőn belül nem került közzétételre és letétbe helyezésre. Azt is megírtuk, hogy a Dunaferr mérlegbeszámolói durván csúsznak, az Igazságügyminisztérium adatbázisában cikkünk írásakor még csak a 2018-as évről szóló beszámoló szerepelt.

Mindenesetre a reorganizációs eljárás célja, hogy a fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozás újra fizetőképessé váljon és ehhez kapcsolódóan a működése folyamatosan biztosítva legyen. Az eljárásnak nem célja az adós kivezetése a piacról, vagyis a jogutód nélküli megszűntetés. Ez jó hír lehet mindazoknak, akik a cég jövőjéért aggódnak. Így a munkavállalóknak is.

 

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!