Az álláskeresők harmada legalább egy éve nem talál munkát – írja a Népszava.

 Újabb 8 287 fővel csökkent június 20-ig az előző hónaphoz képest a regisztrált álláskeresők száma: jelenleg 265 497-en szerepelnek a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében. Ez tavalyhoz képest – amikor a koronavírusjárvány miatti korlátozások kapcsán ezrével vesztették el állásukat az emberek - több mint 110 ezer fős, 29 százalékos csökkenést jelent.

A javuló tendenciát némiképp árnyalja, hogy a tartós munkakeresők száma mind az előző hónaphoz, mint az egy évvel korábbi helyzethez képest tovább növekedett. Jelenleg több, mint 93 ezren egy éve, vagy annál is régebben megszakítás nélkül minden hónapban szerepelnek a nyilvántartásban, ami tavalyhoz képest 14 553 fős növekedést jelent. Az átlagos regisztrációs idő – vagyis a nyilvántartott munkanélküliség – hossza így immár 440 napra rúg, ami 41 százalékos, azaz 121 napos növekedést jelent az egy évvel korábbi helyzethez képest.

Hiába szerepel azonban valaki a nyilvántartásban ilyen hosszan, ekkor már nem kap álláskeresési járadékot, mert az továbbra is csak 3 hónapig jár. Így a munkanélküliek majdnem fele, csaknem 124 ezer ember semmilyen anyagi segítséget nem kap az álláskeresés ideje alatt.

A legtöbb – 85 200 – álláskereső még mindig a szakképzetlenek, azaz a legfeljebb 8 általános iskolai végzettséggel, vagy érettségivel rendelkezők közül kerül ki. Ők azonban már nem számíthatnak extra segítségre a többi álláskeresővel szemben, mert a cégek már nem kapnak kifejezetten a szakképzetlenek alkalmazására ösztönző támogatást. A korábban csak a 25 év alatti fiatal vagy a szakképzetlen álláskeresők alkalmazása esetén járó, a bérköltség felét kitevő, de havi legfeljebb 100 ezer forintos összeget ugyanis június 1-je óta bármely, legalább egy hónapja álláskeresőként regisztrált munkanélküli alkalmazása esetén megkapják fél évig a cégek.

A tavaly októberben elindított, Vállalkozások munkaerőtámogatása nevet viselő programban május végéig mintegy 10 ezer, a munkaerőpiacon hátrányos helyzetűnek számító álláskereső vett részt, a kibővítés óta 14 ezerre nőtt a támogatással elhelyezkedettek száma. A keret egyébként az eredeti bejelentés szerint 25 ezer főre lenne elegendő.     

 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!