Miskolcon 31, Pécsett több mint 90 egyetemi oktató dolgozik díjazás nélkül, társadalmi szerepvállalásként az egyetemeken. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szerint ez nemcsak etikailag aggályos, de sérti a munkabér védelmével kapcsolatos elvárásokat is. A Miskolci Egyetem szerint viszont a tanárok szívesen adják át tudásukat ingyen is a hallgatóknak. Az Átlátszó cikke.

 A Miskolci Egyetemen jelenleg 31-en oktatnak ellenérték nélkül, vagyis ingyen, megbízási jogviszony keretében – tudta meg az Átlátszó.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének helyi elnöke, Dr. Dabasi-Halász Zsuzsanna egyetemi docens lapunknak elmondta, a szakszervezet ismeri a problémát, és legalább három ok miatt nem tartja elfogadhatónak az ingyenes oktatást.

Helytelen bárkit is díjazás nélkül foglalkoztatni, etikailag aggályos, sőt sérti a munkabér védelmével kapcsolatos elvárásokat.

Emellett, ha a munkaadó nem fizet, nem tudja megfelelő módon számonkérni azt, hogy munkatársa magas színvonalon végezze el munkáját. Végül: a fizetésért dolgozó oktatók munkavállalók munkaügyi alkupozícióját rontják az ingyen dolgozók. Ismert helyzet, hogy idős kollégák szívesen vállalnak óratartási vagy akár kutatási feladatokat nyugdíj mellett, mert elkötelezettek a tanítás és az egyetemi lét mellett. Mint szakszervezet nem szeretnénk ezen kollégákat megsérteni, szívesen látjuk egy-egy előadás vagy konzultáció erejéig, de a folyamatos minőségi oktatást fizetett dolgozókkal kell ellátni

– hangsúlyozta Dr. Dabasi-Halász Zsuzsanna.

Maradjon, de fizetni nem tudnak

Az egyetem egyik korábbi műszaki oktatója arról beszélt az Átlátszónak, hogy amikor nyugdíjba készült, a főnöke jelezte, hogy kevés a tanár, és szívesen venné, ha dolgozna tovább, de rögtön közölte, hogy sajnos fizetni nem tud.

Némi alkudozás után 40 ezer forintnyi havi nettó összeget ajánlottak, ami gyakorlatilag csak az utazási költségeket fedezte.

Az egykori oktató most egy középiskolában tanít műszaki tárgyat.

Mindenképpen szerettem volna dolgozni a nyugdíj után, már csak azért is, hogy friss maradjon a tudásom, meg szeretek fiatalok közt lenni, de nem jön rosszul a középiskolától kapott, a Miskolci Egyetem által kínált összeg többszöröse sem

– fogalmazott az oktató.

Hasonlókról számolt be egy másik műszaki tanár, akinek szintén felajánlották a továbbdolgozás lehetőségét, de neki nem kínáltak fizetést. „Összepakoltam azonnal” – emlékszik a történtekre. „Amikor a munkám során használt, saját számítógépeimet összeszedtem a tanszékről, azzal, hogy kivettem a rendszerből, kiderült, hogy azonnal 15 évet csökkent a tanszék számítástechnikai eszközeinek színvonala” – mondta el lapunknak.

Az ex-tanár azzal sem tudott soha megbarátkozni műszaki tanárként, hogy milyen elavult eszközöket biztosított az egyetem. Volt olyan, hogy a teremben, ahol az órát tartotta, nem tudta az öreg kivetítőt a saját gépével összekötni. „Nem tudom, mennyit változott a helyzet az elmúlt időszakban, de az egyetemen nem volt például egységes, mindenhol elérhető wifi” – tette hozzá.

Szintén műszaki-tudományos területen dolgozott az az egykori oktató, aki jelenleg egy nagy nevű, tengerentúli, top kategóriás egyetem oktatója.

Nyugdíjba vonulás után nem biztattak semmivel, pedig jól cseng a nevem a szakterületemen. Az egyetem szinte vadászik a külföldi hallgatókra, én pedig tudok angol nyelven is oktatni. De nem ajánlottak semmit, illetve mondták, ha nem kérek pénzt, dolgozhatok. Az a vicc, hogy néha szoktam is

– árulta el az Átlátszónak.

Néha elhívnak vizsgáztatni vagy előadást tartani, de mindig azzal ütik el a pénzügyekre vonatkozó kérdéseket, hogy nagyon szegény az egyetem. Én meg nem vitázok ezzel, jól fizetett helyen dolgozok, egyébként meg szeretek tanítani

– mesélte egy másik oktató. „Ha esetleg arra hivatkozik az egyetem, hogy azért várja el a munkámat fizetség nélkül, mert összeférhetetlen a munkámmal, akkor azt üzenem, hogy az esetemben erről nincs szó. Az oktatást nem tiltja a munkáltatóm” – hangsúlyozta.

A Miskolci Egyetem egyik humán szakán tanít már vagy 30 éve egy másik nyilatkozónk. „Korábban sem kaptam és most, hogy nyugdíjas vagyok, nem kapok pénzt az oktatói munkámért. Mindig kitaláltak valamit, hogy miért nem fizetnek. Jó nyugdíjam van, korábban meg kiemelt fizetésért dolgoztam, így belenyugodtam. Úgy értem, hogy az oktatás segít frissen tartani a gondolkodásomat” – magyarázta az oktató.

„Szívesen adják át tudásukat”

A levelében felvetett 5 százalékos arányt vitatjuk

– írta az Átlátszó felvetésére az egyetem kommunikációs vezetője, M. Szűcs Péter. Tudomásunk szerint ugyanis ez az arány az egyetemen az ingyen és a fizetésért dolgozók között. Az intézmény szerint azonban ez nem így van.

„Ez ugyanis egészen biztosan alacsonyabb érték, hiszen nemcsak főállású, hanem külsős oktatóink is vannak.

A Miskolci Egyetem évtizedek óta rendelkezik olyan szerződésekkel, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a hallgatók olyan kiváló munkát végző szakemberektől órákat, gyakorlati képzéseket vehessenek, akik közül néhányan nem kérnek ellentételezést.

Bizonyos oktatók esetében ugyanis fennáll az anyagi összeférhetetlenség a főállásukkal. Értékelésünk szerint ebből kifolyólag értelmezhetetlen az Ön által felvetett minőséget érintő kérdés. Egyúttal felhívom a figyelmét arra, hogy tartózkodjon a ténybeli tévedés alapján levont esetleges következtéseitől. Ellenkező esetben megtesszük a szükséges jogi lépéseket. Az, hogy más felsőoktatási intézményben mi a gyakorlat, az pedig túlmutat kompetenciánkon” – mutatott rá M. Szűcs Péter.

Azzal kapcsolatban, hogy jelenleg milyen az egyetem, illetve az egyetemi alapítvány anyagi helyzete, megoszlanak a vélemények. Információink szerint néhány hónap után kirúgták az egyetem pénzügyi igazgatóját, Juhász Mihályt. Juhász esetében az egyetem megbízásából bruttó 6,8 millió forintot fizettek ki egy fejvadász cégnek. Dr. Jakab Nóra, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány szakmai titkára megerősítette az információt.

A szakmai titkártól megkérdeztük, mit kíván tenni az alapítvány azért, hogy megoldják a helyzetet, amely szerint harminc felett van azoknak az oktatóknak a száma, akik fizetés nélkül dolgoznak az egyetemen. Az egyetem válasza szerint vannak olyan előadók az egyetemen, akik a társadalmi és/vagy gazdasági élet jeles szereplőiként a képzések még gyakorlatorientáltabbá tétele érdekében szívesen adják át tudásukat díjazás nélkül a hallgatóknak, sőt, megtiszteltetésnek tartják a felkérést.

Nem egyedi jelenség

Több egyetemnek is feltettük a kérdést, hány fő dolgozik náluk ellentételezés nélkül, így kiderült, hogy a miskolci gyakorlat nem egyedi eset.

Igaz, megkeresésünkre csak a Pécsi Tudományegyetem válaszolt, ahol elmondták, jelenleg valamivel több mint 90 oktató van, aki díjazás nélkül, társadalmi szerepvállalásként látja el feladatát. A PTE 20 000 fős hallgatói létszámával, 1500 oktatójával, kutatójával és 10 karával Magyarország egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye.

Pusztai László

Forrás: Átlátszó

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!