Július 1-től 4 százalékos béremelést kapnak a GE Aviation veresegyházi dolgozói, a szakszervezet és a cégvezetés pedig megkezdi a kollektív tárgyalásokat – írja a Népszava.

Sikerült megállapodni a dolgozók követeléseiről kedd délelőtt a GE Aviation versenyegyházi gyárában, ezért nem lesz határozatlan idejű sztrájk – közölte a Népszavával a megállapodás aláírása után Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke.

Elmondta: a dolgozók július 1-jétől 4 százalékos béremelést kapnak, a szeptemberben lejáró üzemi megállapodásban rögzített pluszjuttatásokat pedig december 31-ig garantálja a cég. A VDSZ azt is szerette volna elérni, hogy ezt a dokumentumot alakítsák át kollektív szerződéssé; a mai megállapodás alapaján a kollektív szerződéssel kapcsolatos tárgyalásokat június 30-án kezdik majd meg. Mint arról beszámoltunk: a 300 főt foglalkoztató repülőgép-alkatrészeket előállító és javító cégnél hónapok óta folytak a bértárgyalások, de nem jutottak egyezségre a felek. A munkáltató július 1-től 4 százalékkal emelte volna a béreket, amit a szakszervezet kezdetben kevesellt, majd elfogadott volna, ha cserébe a cég a szeptembertől megszűnő, és számos pluszjuttatást, pótlékot rögzítő üzemi megállapodást változatlan formában kollektív szerződéssé alakítja át.

A munkáltató azonban erre nem volt hajlandó, a szakszervezet így a pluszjuttatások elvételétől tartva másfél hete kétórás figyelmeztető sztrájkot szervezett. Akkor még úgy tűnt, a munkabeszüntetés hatására sem közeledtek az álláspontok, ezért a VDSZ elnöke  már egy határozatlan idejű sztrájkot is kilátásba helyezett, amely szerdán kezdődött volna. Az utolsó pillanatban azonban mégis sikerült megegyezni, amit Székely Tamás úgy értéelt: győzött a munkavállalói összefogás.    

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!