A két szervezet szerint a törvény visszafordíthatatlan társadalmi feszültségeket és veszélyeket fog okozni – írja a HVG.

A Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) és a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) is elítéli magyar parlament múlt kedden elfogadott törvényét, amely összemossa a pedofíliát és a homoszexualitást.

A két szervezet közleményében azt írta:

a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (röviden: LMBT) embereket gyakran éri megaláztatás, zaklatás, hátrányos megkülönböztetés és társadalmi kirekesztés szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt életkortól függetlenül. Ezen problémák kezelése az állami esélyegyenlőségi politika feladata lenne.

A CESI és az MKKSZ szerint Az LMBT-emberek gyakran válnak hátrányos megkülönböztetés áldozatává különösen a foglalkoztatás, az oktatás, az egészségügy és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés területén. Az elutasítástól és a hátrányos megkülönböztetéstől való félelem miatt az LMBT-emberek többsége kénytelen eltitkolni szexuális irányultságát vagy nemi identitását, ami társadalmi helyzetük objektív feltárását is jelentősen nehezíti.

A parlament által elfogadott kirekesztő, gyűlöletkeltő törvény társadalmi egyeztetés nélkül született, politikai érdekeket szolgál, igyekszik egybemosni gyerekekkel szemben elkövetett, megbocsáthatatlan bűnöket elkövetőket az LMBT-közösség tagjaival, ezáltal visszafordíthatatlan társadalmi feszültségeket és veszélyeket fog okozni”

– írták.

A törvény szerintük nagy horderejű változásokhoz vezethet az oktatási programokban, a médiában és a kulturális életben – ellentétben az egyenlőség, a sokszínűség és a tolerancia elvével, amelyre társadalmaink épülnek.

A nemzetközi és európai nyilatkozatok, szövetségek, szerződések és charták, valamint valamennyi tagállam jogrendje tiltja a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetést. De a magyar törvényjavaslat erkölcsi, etikai és felelősségi kérdés is. Mert nem csak a diszkriminációról van szó. Az ellenségesség, a gyűlölet és az erőszak közvetett felbujtásáról is szól. Európa fájdalmas történelme emlékként áll ahhoz, hogy az ilyen uszítások soha többé ne fordulhassanak elő

– írták.

A szervezetek ezért arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt, valamint sürgetik az Európai Uniót, de a magyar embereket is, hogy álljanak ki a törvény ellen. “Az Európai Parlamentnek és a Tanácsban eljáró tagállamoknak egységes frontot kell képviselniük ebben a kérdésben, és támogatniuk kell az Európai Bizottságot. Rendkívül fontos, hogy mindannyian az emberi jogok és a megkülönböztetésmentesség hiteles védelmezői és erőteljes érvényesítői maradjunk.”

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!