Már szervezik az egészségügyi dolgozók azt a - terveik szerint - nagyszabású demonstrációt, amelyen egyebek mellett béremelést követelnek majd. Azt nehezményezik, hogy rengeteg plusz munkát rótt rájuk az új szolgálati jogviszony bevezetése, miközben a fizetések rendezése elmaradt. Felmérések szerint a szakdolgozók egyhatoda tervezi, hogy még ebben az évben elhagyja a pályát. Az ATV Híradó riportja.

Több ezren hagyhatják el a betegellátást az egészségügyi dolgozókat képviselő szakszervezetek felmérései alapján. Tavaly novemberben jogszabályban tiltották meg, hogy a veszélyhelyzet idején az egészségügyi dolgozók felmondjanak, a korlátozást a héten oldották fel.

Az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti státusza márciusban szűnt meg, a szolgálati jogviszonyról szóló szerződést akkor 4000 orvos és ápoló nem írta alá. Az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara néhány héten belül országos demonstrációra készül, hogy hangot adjon követeléseinek. Balogh Zoltán az ATV Híradónak elmondta, a szervezés már elkezdődött. „Havonta 220-260 munkaórát teljesítettek a kollegák, nem egyszer 24 órás szolgálatot is kellett biztosítaniuk, olyan környezetben, hogy a covid-ellátásban lévő pótlékrendszert egy év után sem sikerült megnyugtató módon mindenkinek rendezni, hiszen volt olyan munkavállaló aki 0 és volt olyan, aki akár 200 000 forintos pótlékot kapott” – fogalmazott Balogh Zoltán.

A szakdolgozók elégedetlenségének fő oka a kialakult bérfeszültség. Míg az orvosok bére 80-120 százalékkal nőtt, addig az ápolók többségének nem változott a keresete, ráadásul áthelyezésük és elbocsátásuk is könnyebbé vált. Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint „egy jelentős béremelés esetén a többség azért maradna a munkahelyén, tehát van megoldás.”

Egy esetleges tömeges felmondási hullám viszont nagy fennakadásokat okozhat az egészségügyben, a járvány okozta túlterheltség miatt ugyanis több beteg tervezett beavatkozását elhalasztották.

Komáromi Zoltán az Egyenes Beszédben mondta el, hogy a lemaradás behozásához többletteljesítmény kellene, de a kilátásokat az sem javítja, hogy hamarosan egy nővér az orvos bérének csupán egyötödét kapná.

„Tavaly a béremelés előtt 51 százaléka volt az átlag nővérbér az orvosbérnek, ez most január 1-jétől 33 százalékra csökkent le. 47 ha bevezetik a már most meghirdetett 22-es és 23-as béremelést, akkor 19 százaléka lesz” – fogalmazott Komáromi Zoltán.
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara közleményében úgy fogalmazott, a szakdolgozói társadalom anyagi és erkölcsi értelemben is többet érdemel. Mint írják, a bérrendezéssel kapcsolatban a Belügyminisztériumot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkeresték, de érdemi választ nem kaptak.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!