A Mind-Diák Diákszövetkezet vezetője szerint a rendkívüli helyzet óta a fizikai munka ismét előtérbe került, és bármikor kérhetnek védettségi igazolványt a fiataloktól.

Göbl Norbert a Spirit Fm Aktuál című műsorában azt mondta, a veszélyhelyzet a diákmunka piacán is rendkívüli helyzet volt. "Mivel ez az egyik legrugalmasabb foglalkoztatási forma, bizony őket sem kímélte ez a változás, nagyon sok megrendelést vontak vissza a partnerek, és sajnos sok diák el is vesztette a munkáját." - tette hozzá. A járvány óta újra keresnek fizikai munkára is fiatalokat, akárcsak a 90-es években. Új dolog az is, hogy a munkáltató feltétele lehet a védettségi igazolvány, ha azt szerinte a munkakör megkívánja.

Bár a nyári szezonban sok a turisztikai, vendéglátóipari lehetőség, a diákok körében az irodai munka a sláger, mert azt remélik, hogy ezzel a tanulmányaik után is el tudnak helyezkedni. Átlagosan 1200-1500 Ft-os órabérrel számolhat az, aki szövetkezeten keresztül dolgozik, de Göbl Norbert szerint ennek a foglalkoztatásnak legfőbb előnye az, hogy törvény garantálja, hogy megkapja a kifizetését a dolgozó, és egyben a szakmai gyakorlat is lehet a munka.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!