Sokan tanácstalanok, mikor dönteni kell, milyen irányba induljanak az életben. Pedig számos olyan szakma van, ami nagy lehetőségeket kínál – írja az eduline.hu.

Napjainkban rengetegen kacsintgatnak a kommunikáció, a közgazdaságtan, vagy a jogi pálya felé. De mivel sok az érdeklődő, ezek a szakmák igen telítettek, ráadásul sokan tanulmányai közben ráébrednek, hogy nem feltétlenül szeretnének egy irodában, számítógép előtt dolgozni napi 8 órában.

Amikor arról van szó, hogy egy jó szakmával az ember sikeres lehet, akkor, bár ez igaz, sokan arra jutnak, hogy nem szeretnének asztalosok, vagy burkolók lenni. Ám a „szakma" nem csak ennyit jelent. Rengeteg olyan foglalkozás van hazánkban, amely egyszerre izgalmas, változatos és ráadásul biztos megélhetést is nyújt.

Nem meglepő módon a legtöbb ilyen a mezőgazdasághoz kapcsolódik. Magyarország a történelmi korokba visszanyúlóan agrárországnak tekinthető, a földműveléshez köthető kultúránk és tudásunk sikeres gazdaságot eredményezett és eredményez ma is. De nem szabad abba a tévedésbe esnünk, hogy aki agrárszakmát választ, az csak arat, vet és állatot gondoz. Az agrárpálya ennél sokkal szerteágazóbb.

Természetesen gazdálkodóként is megalapozhatjuk a jövőnket: egy szakképzett gazda a maga uraként, saját elképzeléseivel és szaktudásával irányíthatja gazdaságát és saját magának termelheti meg a bevételét. De szintén az agrárszakképzéshez tartozik a sommelier – éttermi borszakértő -, a lovász, a virágdekoratőr, a szőlész-borász, vagy az édesipari termékgyártó szakma is.

A mezőgazdaság számos lehetőséget teremt arra, hogy kamatoztassuk kreativitásunkat, stratégiai érzékünket, vagy állat- és növényszeretetünket. Az agrárszakképzéshez kapcsolódó szakmák a szellemi szabadság mellett bizonyos nagyobb fokú fizikai szabadságot is adnak: hiszen sem egy borász, sem pedig akár egy környezetvédelmi technikus nem végezheti íróasztal mögül a munkáját, hanem munkaköri kötelessége a napsütéses kék ég alatt tartózkodni. Ráadásul azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ezeknek a szakmáknak a jó része lehetőséget ad saját vállalkozás megalapításához, így tulajdonképpen a saját magunk főnökeivé válhatunk és sikerünk csak rajtunk múlik.

Szerencsére hazánkban rengeteg lehetőség van a különböző agrár-szakmák megismerésére és elsajátítására. Jelenleg szerte Magyarországon a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában 64 agrárszakképző iskola működik. Ezeket az iskolákat, és az összes elérhető agrárszakképzést és részletes leírásaikat a  www.agrarszakkepzesek.hu oldalon találjátok meg. 2015 őszétől korhatártól függetlenül ingyenessé tették a második szakma megszerzését is.

A következő tanévtől 10-ről, 20-ra emelkedik az úgynevezett hiány-szakképesítések száma, vagyis a mostani továbbtanulni szándékozók dupla annyi lehetőség közül választhatnak. Ha valaki ilyen szakmát tanul, akkor a tanulmányi eredményeitől függően havonta 10-30 ezer forint ösztöndíjban részesülhet.

Válasszátok ki a Nektek szimpatikus képzést és valósítsátok meg önmagatokat.

Egyre trendibb dolog a vidéki élet, a kertészkedés, az állatok gondozása, a kézműves élelmiszerek előállítása, ne feledjétek, a jelszó: Önállóság, biztos megélhetés, fenntartható életmód. Ezt nyújtják az Agrár-szakképző Iskolák.

Forrás: eduline.hu