Súlyos következményei lesznek egyebek mellett a nevelés-oktatásra nézve is a kedden elfogadott törvénynek – állítja a szakszervezet. A HVG cikke.

A jogszabály szexuális kisebbségek és transzneműek jogainak korlátozásával járó része teljességgel lehetetlenné teszi a nevelési-oktatási intézményekben történő egyes mentálhigiénés tevékenységeket, tanácsadást, segélynyújtást, mivel a gyakorlatban teljesen felszámolja azt – olvasható többek közt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményében.

A törvény egy államilag „jóváhagyott” listában sorolná fel azokat a szervezeteket, amelyek egyáltalán betehetik a lábukat az intézményekbe – akár egy krízishelyzetben is. Azzal kapcsolatban pedig szerintük kétség sem férhet, hogy nem a szakmaiság, hanem megint csak más szempontok érvényesülnek majd a lista kialakítása során. A törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy az intézményekben folytatott foglalkozások nem irányulhatnak a „születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére”.

A PDSZ leszögezi, hogy a „pedofiltörvény” ebben a formájában tarthatatlan, mert azt „csak egy paraszthajszál választja el a homoszexualitás, transzneműség kriminalizálásától"

– írják.

A törvény szerint a szexuális kultúráról, a nemi életről, a nemi irányultságról, valamint a szexuális fejlődésről szóló foglalkozások „nem irányulhatnak a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére”.

Egyáltalán nem világos azonban a PDSZ szerint, hogy mit jelent a népszerűsítés mint fogalom. „Végtelenül káros lenne, ha tiltott népszerűsítésnek minősülne, amikor a pedagógus, pszichológus vagy más szakember például a transzneműség vagy homoszexualitás témakörével, vagy egyáltalán, a nemi identitással, elfogadással és kirekesztéssel kapcsolatos problémákat dolgozza fel a gyerekekkel, diákokkal.”

A törvénnyel az a legfőbb probléma – folytatódik a közlemény –, hogy súlyosan stigmatizál. Az a törvény által alkalmazott megfogalmazás, hogy „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés” egész egyszerűen nem ismeri el a diáknak azt a jogát, hogy a születési nemnek nem „megfelelő” önazonossága legyen. „Elvitatja tőle identitását és mindezek mellett ki is szolgáltatja őt: a nevelés-oktatás rendszere ilyen körülmények között – megfosztva a mentálhigiénés segítségnyújtás lehetőségeitől – képtelen lesz hatékonyan megvédeni a szexuális kisebbségekhez tartozó diákjait, kiszolgáltatva őket adott esetben erőszakos, kirekesztő dinamikáknak. Mindez nem lehet egy felelősen gondolkodó jogalkotó célja.

Ezzel személyes tragédiák sorát indíthatják el – nincs olyan politikai cél, ami legitimálhatja ezt a következményt.

Hogyan tanítsunk irodalmat? – teszik fel a kérdést. „Elfogadható-e Szapphó oktatása a továbbiakban? Mennyit mondhatunk el a görög kultúráról? Megtiltjuk-e a Harry Potter-kötetek olvasását?”

Leszögezik, hogy a „most elfogadott törvénycsomag pusztán politikai célt szolgál – szellemisége nehezen lenne európainak, vagy akár keresztényinek nevezhető. Ezzel szemben szellemisége viszont kirekesztő és gyűlöletkeltő.”

A PDSZ reméli, hogy a honatyák normakontrollt kérnek, majd az Alkotmánybíróság megsemmisíti a törvénycsomagot.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!