Az egészségügyi menedzser szerint a tervezett átalakítások arra reagálnak, hogy már most is nagyon kevés szakember van az ágazatban, közben ráadásul a Független Egészségügyi Szakszervezet felmérése szerint a megkérdezettek 48 százaléka fontolgatja, hogy elhagyja a pályát. Lantos Gabriella úgy látja: ennek oka az lehet, hogy a szakdolgozók bére nem emelkedett, terheik és kötöttségeik viszont ugyanolyanok, mint az orvosoké. Az ATV interjúja.

Az egészségügyi menedzser, az Új Világ Néppárt elnökségi tagja reagált a Független Egészségügyi Szakszervezet felmérésére. Lantos Gabriella szerint az egészségügyben tervezett átalakítások is arra reagálnak, hogy már most nagyon kevés szakember van az ágazatban, és ezzel a betegek biztonságos ellátása nem garantálható.

Tehát a kormány már most, a felmondások nélkül is érzékeli, hogy ennyi emberrel ezt az ellátási struktúrát nem tudja fenntartani - tette hozzá. Úgy látja, ha a felmondások megtörténnek, még sokkal komolyabb összevonásra lehet szükség.

A betegekre és kórházakra nem lehet masszakánt tekinteni - sokféle beteg van, sokféle igénnyel. Van, aki nem annyira beteg, neki elég a háziorvos, akik viszont sok krónikus betegséggel küzdenek, nekik már egy háziorvos nem elég, nekik járóbeteg szakellátásra van szükségük, ennek pedig közel kell lennie a lakóhelyhez - magyarázta.

Az átalakítási terv is arról szól, hogy a városi kórházakat, ahol ma még aktív fekvőbeteg ellátás van és ügyelet, hogyan kell átalakítani ahhoz, hogy ezek a lakosságközeli ellátások még elérhetőek legyenek, a komolyabb betegek viszont koncentráltak legyenek egy megyei kórházban, mert ott lehet például a specialistákat és a komoly műszereket összegyűjteni, így magas szintű ellátást kapnak a súlyos betegséggel küzdők. Ezzel az átalakítással Lantos Gabriella egyetért.

Szerinte ami a tervben van, szakmailag helyes, az a kérdés, hogy lehet mégis fenntartani a lakosságközeli ellátásokat, mi legyen a városi kiskórházak sorsa. Ezekre ugyanis szükség van, itt ugyanis lennie kell járóbeteg-ellátásnak, nappali kórházi ellátásnak, egynapos sebészetnek.

Ehhez a szakembereket nem is kell átcsoportosítani, csak más feladatot kell adni. A kórházi ágyak 20-25 százalékán soha nem fekszik beteg (a Covidot leszámítva), ezeket át lehet adni például az idősgondozásnak. Mint fogalmazott, mindenki tudja, hogy túl sok a kórházi ágy.

Elvándorlás

Az egészségügyi menedzser szerint azért mennek el a szakdolgozók, mert az ő bérük nem emelkedett, viszont a terheik és kötöttségük olyanok, mint az orvosoké. Ezt addig nem lehet megállítani, míg nem emelkedik ugyanolyan mértékben a bérük, mint az orvosoké - hangsúlyozta. A külföldre elvándorlást akkor lehet megállítani, ha az 1000 kilométerre elérhető bérek kétharmadát itthon is meg lehet keresni. Most jó esetben ennek egyharmadát keresik meg az egészségügyi dolgozók - figyelmeztetett Lantos Gabriella.

Mint mondta, ha a praxisközösségeket komoly munkára akarjuk fogni, akkor az egy orvos, egy nővér megoldással nem megyünk semmire. Szerinte szakképzett ápolókra van szükség, akiknek akár a prevencióban lehet fontos szerepük.

Lantos Gabriella úgy látja: az a szakdolgozói hiány, ami most kirajzolódik, sokkal racionálisabb egészségügyi rendszert igényel.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!