Vérmesebb elemzők szerint a GDP idei növekedése (a tavalyi pandémiás kemény visszaesés után) elérheti akár a 7%-ot is. Ha ez bekövetkezne, akkor a nyudíjprémiumot 3,5-es szorzóval kellene számítani - írja friss bejegyzésében Farkas András, a Nyugdíjguru News alapítója. A Portfolio cikke.

Elfogadták a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló törvény módosításáról szóló törvényt (2021. évi XLIV. törvény a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény módosításáról), amely a nyugdíjkassza tekintetében is jelentős változásokat tartalmaz, egyebek között a nyugdíjprémium tekintetében.

A módosított törvény szerint 2021-ben a GDP tervezett növekedése 4,3%. Ha ez a GDP-előrejelzés valósul meg, akkor 2021. novemberében a nyugdíjprémium maximális mértéke 16 ezer forint lehet (a nyugdíjprémium számítása során a novemberi nyugellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell megszorozni a tényleges GDP-növekedés és a 3,5%-os törvényi növekedési küszöbérték, azaz 3,5% különbségével, vagyis idén a szorzó mértéke 0,8 lehet). Ezt az összege kaphatja majd minden olyan jogosult, akinek a novemberi ellátása legalább 80 ezer forint vagy annál több.

A prémium egyszeri juttatás, így az összege – a nyugdíjemeléstől eltérően – nem épül be a nyugellátás vagy az egyéb, egyszeri juttatásra feljogosított ellátások összegébe

- hívja fel a figyelmet Farkas András.

Vérmesebb elemzők szerint a GDP idei növekedése (a tavalyi pandémiás kemény visszaesés után) elérheti akár a 7%-ot is. Az ING Bank és az Erste Bank elemzői 7%-os növekedéssel kalkulálnak.

Ha ez bekövetkezne, akkor a nyudíjprémiumot 3,5-es szorzóval kellene számítani, így annak maximális összege tényleg elérhetné a 3,5 x 20 ezer forint = 70 ezer forintot lenne.

Forrás: Portfolio

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!