Törvénytelen munkáltatói intézkedések, fiktív adatok leadása a költségvetésnek, folyamatos munkáltatói nyomásgyakorlás az ÁSZ-nél a szakszervezet szerint. Ezek megoldásához kérik az Országgyűlés elnökének segítségét.

Ahogy arról a Szabad Európa beszámolt, már legalább hat olyan jogerős bírósági ítélet született, amely azt mondta ki, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) törvénysértő módon bánt munkavállalóival. Azokat a számvevőket sorolták vissza jogszerűtlenül, akik 2010 előtt kerültek a szervezethez, és „szakmai alapon meg tudták ítélni, jól dolgozik-e Domokos László” – fogalmazott a szakszervezet.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szerint az ÁSZ elnökének kinevezése után célja volt a tapasztalt számvevők eltávolítása. Több munkavállaló szerint az is elhangzott Domokostól, hogy „Remélhetőleg hamarosan csak olyan emberek dolgoznak az ÁSZ-nél, akiket én vettem fel.” Azt, hogy ez a mondat elhangzott, nem cáfolta az ÁSZ szóvivője sem megkeresésünkre.

Az ÁSZ az Országgyűlés legfőbb ellenőrző szerve, és a számvevőszék csak az Országgyűlésnek tartozik beszámolni. Ezért az MKKSZ Kövér Lászlónak címzett egy nyílt levelet, amelyben arra kérik a parlament elnökét, hogy segítsen az ÁSZ dolgozóinak. A szakszervezet szerint az ÁSZ a munkaügyi szabálytalanságokon a költségvetésnek is megalapozatlan adatokat meg.

A nyílt levél felidézi a korábban általunk is bemutatott bírósági ítéleteket, amelyek szerint az ÁSZ elnöke törvénysértő módon sorolta vissza és csökkentette az illetményét az egyik szakszervezeti tagnak. Domokos még akkor is fenntartotta a visszasorolást, amikor már kimondta a bíróság annak jogszerűtlenségét. Az érintett számvevőt több millió forintos kár érte.

Ezzel kapcsolatban az MKKSZ felteszi a kérdést Kövérnek: „Miként fordulhatott elő az Országgyűlés legfőbb ellenőrző szervénél, hogy az ÁSZ munkáltatói jogot gyakorló vezetője, elnöke folyamatosan jogellenes, törvénysértő intézkedéseket hozott és hajtatott végre?”

Mivel az ÁSZ nem válaszolt a szakszervezet azon kérdéseire, hogy hány dolgozót soroltak vissza, és közülük hányan fordultak bírósághoz, ebben is Kövér közbenjárását kérik.

Az MKKSZ információi szerint ugyanis „a törvénysértő intézkedésekkel megfélemlített dolgozók zöme nem mert a jogosulatlan illetmény-visszatartások miatt bírósághoz fordulni”.

A szakszervezet azt is hozzáteszi, hogy Domokos László „olyan hátrányosan megkülönböztető munkáltatói gyakorlatot [folytatott], amellyel már a kinevezése előtt is megpróbálta távozásra bírni az ÁSZ-nél dolgozó munkavállalókat”. A levél felidézi, hogy Domokos a parlamentben a 2019-es költségvetés tárgyalásakor „felajánlott” hatvan tapasztalt munkavállalót az akkor épp munkaerőhiánnyal küzdő munkaerőpiac számára. Az ÁSZ elnöke akkor még nem volt jogosult a munkavállalók létszámának csökkentésére, a távozás lehetőségét viszont zömében a régebbi, tapasztalt munkavállalóknak ajánlották fel. Miután pedig elfogadták az ÁSZ elnökének jogköreit bővítő törvényt, nyolcvan munkavállalónak – karácsonyi üdvözlet helyett – a közös megegyezéssel való távozás lehetőségét ajánlották fel; hivatkozva a két nappal korábban elfogadott törvénymódosításra, amely megkönnyíti az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét. Ez a szakszervezet szerint burkolt fenyegetés volt, amelynek hatására több mint ötvenen távoztak.

A tervezett és megvalósult leépítések ellenére azonban az ÁSZ olyan dokumentumot adott le a 2019-es költségvetés tervezéséhez, amely szerint emelni tervezte a dolgozói létszámot abban az évben. Az MKKSZ szerint így „fiktív, megalapozatlan létszám került beállításra a 2019. évi költségvetésben”.

Ráadásul míg az ÁSZ létszáma 94 fővel csökkent abban az évben, a személyi kiadások majdnem egymilliárd forinttal nőttek. Az MKKSZ szerint „a nagy tapasztalattal és speciális szaktudással rendelkező számvevők helyett a feladatok egy részét kívülálló, releváns tapasztalattal és releváns szaktudással nem rendelkező alvállalkozók látták el az elmúlt években, ami kétségessé teszi a számvevőszéki jelentések szakmai megalapozottságát”. A szakszervezet ezért arra kéri Kövér Lászlót, kötelezze jelentéstételre a számvővőszéket a felmerülő ellentmondások feloldására.

Az MKKSZ kiemeli, hogy miután az ÁSZ dolgozói kikerültek a köztisztviselői törvény hatálya alól, sokkal kiszolgáltatottabbakká váltak. „A jogsértő, szabálytalan intézkedésekkel folyamatosan megfélemlítik, kiszolgáltatott helyzetbe kényszerítik a dolgozókat, miközben a feladataik ellátása során objektivitást, szakszerű feladatellátást és lojalitást várnak el” – áll a levélben. Ezért arra kérik Kövért, segítsen helyreállítani az ÁSZ szabályszerű és etikus működését.

Januári cikkünk megjelenése előtt kérdéseinkkel megkerestük az Állami Számvevőszéket is. Konkrét válaszok helyett azonban csak egy hosszú levelet kaptunk Horváth Bálint szóvivőtől, amely jórészt korábbi nyilatkozatokból és közleményekből kimásolt mondatokat tartalmazott. Ebből az derült ki, hogy az ÁSZ cáfolja, hogy történt volna bármiféle fenyegetés vagy nyomásgyakorlás a munkavállalók felé. A tájékoztatás szerint a munkatársak közös megegyezéssel távoztak, ez pedig „teljes mértékben figyelembe vette az érintett munkatársak mentális és szakmai érdekeit, hozzájárult például a munkahelyi kiégés elkerüléséhez, valamint az új karrierlehetőségek megtalálásához (…) Leszögezem, hogy az intézkedések során az ÁSZ mindenben a vonatkozó és hatályos törvényi előírások szerint, a munkavállalói érdekeket is szem előtt tartva, az érintett munkatársakkal folyamatosan egyeztetve járt el” – írta a válaszlevélben az ÁSZ szóvivője.

Azt, hogy milyen munkát végzett Domokos elnöksége alatt a Számvevőszék, tavaly ősszel néztük át. Akkor azt találtuk, hogy az ÁSZ akkor tár fel szabálytalanságot egy-egy szervezetnél, amikor az épp jól jön a kormánypártnak. Ráadásul míg az ellenzéki pártokat többnyire büntetéssel sújtják, a Fidesznél és a KDNP-nél rendre mindent rendben talál az ÁSZ.

Forrás: szabadeuropa.hu