Újabb állomásához érkezett a szakképzési rendszer átalakítása. Szeptembertől a duális képzésben részt vevő diákok ugyanis már munkabért kaphatnak. A képzés átalakításának eddigi tapasztalatairól és a soron következő lépésekről tartottak ma egyeztetést a szakképzésért felelős helyettes államtitkár részvételével az intézmények, vállalatok és a kamara képviselői Debrecenben – írja a dehir.hu.

 A gazdasági kihívásokra reagálva tavaly szeptember óta új stratégiát követ a hazai szakképzés. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy az oktatást közelebb hozták a gazdasági szereplőkhöz. A képzési rendszer átalakításának sikerességét mutatja, hogy idén 10 százalékkal többen jelentkeztek a Debreceni Szakképzési Centrum intézményeibe. A tapasztalatok alapján az is látszik, hogy a fiatalok egyre tudatosabban választanak szakmát.

- A szakképzési rendszer életpályát ajánl a diákok számára, hiszen egy komoly ösztöndíjrendszert vezettek be. Ez nyilván üzenet volt a fiatalok számára, hogy próbáljuk ki az új lehetőségeket. A DSZC tapasztalatait figyelembe véve azt látjuk, hogy igen jelentős növekedés tapasztalható a tanulói létszámban

– közölte Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja.

A vállalkozások számára a versenyképesség elengedhetetlen feltétele a minőségi szakember utánpótlás. Ennek érdekében a kereskedelmi és iparkamara is több jogszabály-módosítást kezdeményezett, így nemcsak a diákokat, hanem a vállalkozásokat is ösztönzi a kormány, hogy részt vegyenek az oktatásban.

- Jelentős előrelépés ez annak érdekében, hogy gyakorlatias, jól felkészült, munkára motivált szakemberek legyenek az új munkavállalók, és ezzel a gazdaság versenyképességének egy nagyon fontos pillére valósuljon meg

– vélekedik  Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

 szakképzési rendszer átalakításának első évében az iskolákban történik az oktatás. A diákok megalapozott ismereteket szerezhettek és most belép a szakmaválasztás, illetve a duális képzés, ami a vállalatok számára is kiemelt jelentőségű.

- Nem ösztöndíjat kapnak a gyerekek, hanem munkaszerződést. Ezáltal a vállalatokat is  pozicionáltuk, hiszen ők választanak gyereket, illetve a gyereknek teljesíteni kell. Ha nem teljesít akkor szerződést bonthat vele a vállalat.  Ilyen lehetősége a cégeknek korábban nem nagyon volt

– nyilatkozta Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár.

A diákok így munkabért kapnak majd, ami meghaladja a havi 100 ezer forintot. Ez is újabb motivációt jelenhet majd a minőségi szakemberképzésben.

Forrás: dehir.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!