Ünneplés helyett a járvány pedagógus áldozataira emlékeztek a szakszervezetek Pedagógusnapon. A PDSZ egy gyertyagyújtást is szervezett. A szervezet elnöke azt mondta híradónknak, hogy erre azért volt szükség mert a kormány ezt nem teszi meg. A PSZ szerint annyira nincs megbecsülve a szakmájuk, hogy egyre kevesebben készülnek erre a pályára, egyre többen hiányoznak a rendszerből. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint voltak elképzelések a helyzet megoldására, de úgy tűnik a kormány nem tudott még dönteni ezekről. Az ATV Híradó riportja.

Idén rendhagyó volt a Pedagógusnap. A szokásos vidám ünneplés helyett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egy megemlékezést szervezett. Azokra a kollégáikra emlékeztek így az Eötvös szobornál, akik életüket vesztették a koronavírus-járványban.

Sokáig vártunk arra, hogy róluk megemlékezzen hivatalosan is valaki de ez nem történt meg és a miniszterelnök mai leveléből ítélve nem is fog

– jelentette ki Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Orbán Viktor Pedagógusnap alkalmából úgy fogalmazott, hogy az elmúlt másfél év arról is tanúbizonyságot tett, hogy a pedagógusok a jövő nemzedékének eredményes oktatása érdekében gyorsan és eredményesen alkalmazkodtak a változó körülményekhez. A levelében tájékoztatást adott arról is, hogy a munkakörülmények javítása érdekében a kormány folytatni fogja a megkezdett fejlesztéseket és mindent elkövetnek, hogy a pedagógusok munkájának megbecsültsége tovább növekedjen.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az ATV Híradónak azonban azt mondta, hogy a bérük például jelenleg nemigen tükrözi megbecsülést. Olyannyira nem, hogy ezért egyre kevesebben készülnek erre a pályára, egyre többen hiányoznak a rendszerből. Szabó Zsuzsa elmondta, „a diplomás átlagbér 60% ért dolgoznak a kollégáim és az látható, hogy a fiatalok nem választják ezt a hivatást. Olyan helyre mennek dolgozni ahol kevesebb felelősséggel, kevesebb munkával sokkal többet keresnek.”

Szabó Zsuzsa azt is kiemelte, hogy rendkívül problémásnak érzik, hogy a járvány alatt a kéréseiket, követeléseiket sokszor nem, vagy csak nagyon későn teljesítette a kormány.

Horváth Péter a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta az ATV Híradónak, hogy a problémával tisztában van mindenki. Ő azonban már látott olyan javaslatot, ami ezzel foglalkozik.

Az ATV Híradó szerette volna megtudni az illetékes szaktárcától, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra, hány pedagógus veszítette életét a járvány miatt. Illetve, hogy mit gondolnak a szakszervezetek járványkezeléssel kapcsolatos javaslatairól.

Válaszukban azt írták, hogy a járvány áldozatainak összesítése nem foglalkozásonként történik, így erre vonatkozó adatokat nem kezelnek. Illetve, hogy kormány nem alapozhatja a védekezési stratégiáját egymásnak sokszor ellentmondó javaslatokra.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!