Miután a szakszervezetek hónapok óta sürgették a közszolgáltató cégeket és az államot, hétfőn végül megkezdődött a bértárgyalás a Magyar Posta Zrt.-nél, bár sok köszönet nem volt benne: csak az éves egyszeri juttatásra kaptak konkrét ajánlatot a szakszervezetek, de az alapbér emelésére nem. A Mérce cikke.

Az első tárgyaláson csak egyetlen számot ismerhettek meg a postásszakszervezetek: az éves egyszeri juttatás egy főre jutó összegére bruttó 136 ezer forintos ajánlatot tett a munkáltató

– számolt be kedden a Népszava.

Mivel a postások idén még semmilyen plusz juttatásban nem részesültek, és a munkáltatótól kapott javaslat egyben a munka szokásos év végi elismerését is jelentő keret, az érdekvédők elégedetlenek, mert attól tartanak, ezzel az ajánlattal le is tudhatja a Posta az első félév elmaradt béremelésének kompenzációját.

Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke szerint az ajánlatot a következő napokban értékelik az érdekvédelmi szervezetek elnökségeiben, de már most majdnem biztos, hogy sem ők,

sem a többi, tárgyalásban résztvevő szakszervezet nem fogadja azt el.

A postai érdekvédők eredetileg 10 százalékos bértömeg növekedést kértek, ami azért magasabb a közszolgáltató cégek többségének igényénél, mert a vállalati bérek náluk általában alacsonyabbak, mint például a nagy közlekedési cégeknél és szeretnék felszámolni a lemaradásukat.  A szakszervezetek szeirnt a tagság elégedetlen, a szekszervezetek szerint a dolgozók létszáma csökken, egyre többen hagyják ott a kézbesítői hivatást.

A postások bértárgyalására azt követően került sor, hogy a kormány a múlt héten engedélyt adott a legnagyobb állami közszolgáltató cégek vezetőinek az egyeztetésekre, miután az év kezdete óta eltelt öt hónapban nem derült ki, hogy mit kínál a vállalat a 28 ezer dolgozójának 2021-re.

Május 25-én Fónagy János államtitkár az állami tulajdonú vállalatok – posta, energiaipar, MÁV-Volánbusz – béremeléséről szóló tárgyalásán azt javasolta, hogy vállalatonként folytassák le a bértárgyalást, azzal az indoklással, hogy a válság eltérően érintette az egyes vállalatokat. Azon kívül azonban, hogy az ágazati tárgyalások külön utatkon folytatódtak, konkrét ajánlat nem hangzott el a múlt heti ülésen.

Mint arról a Mércén beszámoltunk korábban, a szakszervezetek hónapok óta sürgetik a közszolgáltató cégeket és a tulajdonost, hogy kezdjék meg a 2021. évi bértárgyalásokat, de a munkáltató és a tulajdonos a koronavírus-válságra hivatkozva csak több hónapos várakozás után, áprilisban ült először tárgyalóasztalhoz a felekkel, érdemi előrelépés azonban azóta sem történt.

A koronavírus-járvány alatt ráadásul az állami közszolgáltató cégek dolgozói is extrém módon veszélyeztetettek voltak munkavégzés közben az ügyfelekkel való közvetlen találkozások miatt. A szakszervezetek többsége 6 százalékos béremelésről és egyszeri bérkiegészítésekről egyeztet, de van olyan volános és villamosenergia-ipari szervezet is, amelyik 10 százalékos béremelési igényt fogalmazott meg a tárgyalások előtt.

A munkáltató és a tulajdonos a világjárvány romboló hatására hivatkozva nem tesz érdemi javaslatot, a munkavállalók pedig pont ugyanezért, a pandémia alatti extrém módon való kitettségük és helytállásuk miatt tartják felháborítónak és érdemtelennek a helyzetet.

Ami a többi közszolgáltató cég dolgozóit illeti:  a MÁV-Volán csoportnál és az energiaszektorban a múlt héten kezdődött az egyeztetés, a vízügyeseknél azonban a Népszava információi szerint még kitűzött időpont sincs a bértárgyalás megkezdésére.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!