Lapunk számításai szerint összesen 65-70 iskolai helyszínt érinthet jelenleg valamilyen járványügyi intézkedés – olvasható a Népszavában.

 A korábbinál jóval alacsonyabbak a fertőzési adatok az oktatási-nevelési intézményekben, igaz, még mindig több mint 60 iskolában van hatályban jelenleg is valamilyen járványügyi intézkedés - derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lapunknak küldött tájékoztatásából. A szaktárca adatai szerint jelenleg az óvodák 0,15 és az iskolák 0,5 százalékában egy-egy csoport vagy osztály érintett rendkívüli szünet, illetve digitális munkarend elrendelésében.

Ha az Emmi által korábban említett mintegy 13 500 iskolai feladatellátási-hellyel számolunk, az azt jelenti, hogy 65-70 iskolai helyszínt érinthet jelenleg valamilyen járványügyi intézkedés. Ugyanakkor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a hivatalos adatok nem minden esetben fedik a valóságot. Nagy Erzsébet, a PDSZ egyik ügyvivője a Népszavának azt mondta: több olyan esetről tudnak, amikor egy-egy diák megfertőződött, de hivatalosan nem rendeltek el számukra karantént, csak haza küldték őket gyógyulni.

Az érdekvédő szerint az is aggályos, hogy továbbra sincs kontaktkutatás, a fertőzött tanulók, pedagógusok lehetséges kontaktjait nem tesztelik. Érdeklődtünk az Emminél a tanárok, diákok teszteléséről is, de erre vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ.  A tegnapi adatok szerint meghalt 5, többségében idős beteg, és újabb 156 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma ezzel 29 733-ra emelkedett. Kórházban 981 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen.

A koronavirus.gov.hu hétfőn közölte, eddig 5 146 949 embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 611 690-en már a második adag vakcinát is megkapták.  Tegnap a Kútvölgyi oltóponton helyi adminisztrációs hiba miatt egyébként többen nem kapták meg oltásukat. Az esetről az Index számolt be, egyik olvasójuk jelezte, hogy az AstraZeneca oltásának második dózisának beadása maradt el, mert nem volt elég oltóanyag. A Koronavírus Sajtóközpont erre reagálva közölte, a fennakadás nem vakcinahiány miatt volt.

 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!