Az Eurostat 2020-as felmérése alapján a tavalyi év harmadik negyedévében több mint 9 és fél millióan dolgoztak menedzserként, amiből 6,2 millió volt a férfiak száma. Bár a nők adják az EU munkaerejének majdnem felét (46 százalékát), csak 35 százalékuk van vezetői pozícióban. Az eltérés aggasztónak tűnhet, de a helyzet sokkal jobb, mint húsz éve, amikor még 30 százalék alatt volt ez az arány.

A női vezetők alacsony arányának magyarázata sokrétű és összetett: a kulturális különbségektől a felsőoktatáshoz való hozzáférésen át a szülésig és gyermeknevelésig számos tényező hatással van a nők szakmai pályájára. Ám a legfontosabb mindezek közül a hátrányos megkülönböztetés, amellyel a hagyományosan férfiasnak tekintett állások kapcsán a mai napig szembesülnek. Ez pedig az érzelmességgel, illetve a döntéshozó és a stressztűrő képességgel kapcsolatos előítéletekből és tévhitekből fakad. Ezek azonban megalapozatlan előítéletek, ugyanis az üzleti élet kihívásai a tartalomban rejlenek, semmi közük a döntéshozó neméhez.

A helyzet gyors megoldására sajnos nincs csodaszer. A dolgok nem egyik pillanatról a másikra fognak megváltozni, hosszú út áll még előttünk. Az oktatás, a felsőfokú képzés elérhetősége mellett ehhez az szükséges, hogy a szülés után sokkal könnyebb legyen a visszatérés a munkaerőpiacra. Ehhez pedig olyan vállalati programok kellenek, amelyek támogatják az üzleti negyedek közelében lévő bölcsődéket és óvodákat. „Ha ezeket megtesszük, és megszűnnek az előítéletek, biztosan több nő fog vezetői pozícióba kerülni” – mondta el Jelena Žikić, az Adecco Csoport Magyarországért is felelős klasztervezetője.

Jelena Žikić 2021-től kezdődően igazgatja a vállalat nemrégiben alakult adriai és magyar részlegét. A gyorsan forgó fogyasztási cikkek (FMCG), a bankügy, a telekommunikáció, a biztonságtechnika és a HR területein szerzett tapasztalatait felhasználva építi az Adecco regionális vezető pozícióját.