Online konferenciát rendeztek Nyíregyházán, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán.

 Öt szekcióban számoltak be a szakemberek a szociális munka aktuális problémáiról, kérdéseiről, a kutatások eredményeiről a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán (DE EK) rendezett nemzetközi tudományos konferencián. A nyíregyházi eseményen csaknem harminc szakmai munkát mutattak be.

A járványhelyzet miatt online tartották meg május 27-én a találkozót, melyet a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Tudományos Bizottságának Szociális Munka Albizottsága a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karával és a Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesülettel közösen szervezett - írja az unideb.hu.

Móré Mariann, a DE EK dékánja köszöntőjében kiemelte: annak a felelősségét kell hangsúlyozni ezúttal is, hogy miként lehet megjeleníteni a járvány szociális szférára gyakorolt hatásait a társadalomban.

- A személyes kontaktusok hiányát leginkább azok szenvedik el, akiken senki nem segít. Ezek az emberek még elesettebbé válhatnak ebben az időszakban, komoly nehézségeket jelentett az életükben az, hogy a segítő szakemberek nem jutottak el hozzájuk. A szociális munkásoknak, vagy azoknak, akik a szociális munkás szakmára készülő hallgatókkal foglalkoznak, ez a kérdés különösen fontos. Fel kell készülni arra, hogy mostantól olyan problémákkal szembesülhetnek az egyetemisták, amikkel eddig nem találkoztak. A konferencia nemcsak azt a célt szolgálta, hogy bővítse a szakmai tudást, hanem azt is, hogy eljuthasson az információ az elesettek világáról a társadalom széles rétegéhez, hiszen az előadásokban megjelentek a covid-kérdésekkel kapcsolatos aktuális problémák is.

A járvány felhívta a figyelmet arra, hogy a szociális szféra súlya és szerepe sokkal nagyobb a társadalomban, mint amit a normális működésben megtapasztalhattunk – hangsúlyozta a dékán.

Fábián Gergely, az MTA Szociális Munka Albizottságának elnöke egy két kötetből álló, negyvenegy szakmai anyagot tartalmazó tanulmánygyűjteményt is bemutatott, mely elsősorban a szociális munka gyakorlati oldalát erősíti.

Az elemzések révén a gyakorlatban dolgozó szakemberek azonnal be tudják majd építeni a tapasztalatokat a mindennapi munkájukba, és bővíthetik a szakmai ismereteiket – mondta az albizottság elnöke.

A konferencián több szakmai előadás hangzott el egyebek mellett a kommunikációs technikák oktatási módszereiről, a gyermekvédelemben működő segítő tevékenységekről, a szociális munka gyakorlati tapasztalatiról, lehetőségeiről, a társadalmi szenvedésről, a segítő szakmát választó hallgatók pályaorientációjának néhány jellemzőjéről, valamint a résztvevők megismerhették a praxis – tudomány – képzés viszonyrendszerében összegyűjtött kutatási eredményeket és a munkák tudományos módszereit is.

Forrás: szabolcsihir.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!