A KSH adatai szerint áprilisban ismét csökkent a foglalkoztatottak száma. Herczog László volt szociális és munkaügyi miniszter szerint egyértelmű, hogy a pandémia és a munkanélküliek száma közt összefüggés van. A politikus úgy véli, hogy a járvány végével ismét a munkaerőhiány lesz az alapállapot.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint egy hónap alatt 57 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma áprilisban.

Herczog László, a Bajnai-kormány szociális és munkaügyi minisztere segített megérteni ezt a viszonylag jelentős változást. Bár nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, szerinte ez bizonyítja az összefüggést a munkanélküliség alakulása és a pandémia erőssége közt. Úgy véli, hogy ez új felelősséget ró a kormányra, az hogy mit tud a helyzettel kezdeni. Példának okáért az álláskeresési támogatás, leánykori nevén a munkanélküli támogatás továbbra is csak három hónapig jár, a járvány azonban nem kedvez az álláskeresőknek. Herczog szerint lett volna mód juttatásokat biztosítani azoknak, akik elvesztették állásukat vállalkozásaikat. Ezt a kormány mégsem tette meg.

Azt is hozzátette, hogy a gazdaság beindulásával várhatóan újra nőni fog a foglalkoztatás. Nagyon fontos felismerésnek nevezte a home office működését. A módszer bevált, a közlekedés kevésbé terhelt, a munkák jobban beoszthatók, és a heti pár nap otthon töltött munkanap nagy könnyebbséget jelent nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatóknak is, mert bebizonyosodott, hogy akkor sem kell leállnia a vállalatnak, ha nem hagyhatjuk el az otthonunkat. Épp ezért azt, hogy a kormány "a jövőben nem támogatja a home office-t" nagyon furcsállja.

Forrás: Klubrádió

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!