Aggasztó méreteket öltött az egyenruhahiány a fővárosi közlekedési cégnél. A kiosztási rendszer alulfinanszírozottsága több száz millió forint, a BKV-s dolgozók kénytelenek alternatív módon hozzájutni a ruhadarabokhoz - írja a Világgazdaság.

Gyűjtést és koordinált elosztást indított a BKV egyik szakszervezete, hogy az újonnan belépő munkavállóknak jusson formaruha – derült ki az érintett érdekképviselet friss felhívásából.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) az aktív, illetve nyugdíjas kollégáknak írt levelében arról tájékoztatott, hogy sajnálatos módon a munkáltató az új belépők számára nem biztosít megfelelő mennyiségű formaruhát.

Egy darab nadrágot, két darab inget és egy darab pulóvert ajánlanak. Mindannyian tudjuk, hogy ez bizony nagyon kevés

– fogalmazott. Az EKSZ hangsúlyozta, hogy nem kompetens az ügyben, ezért nincs ráhatása a folyamatra, de a gyűjtés meghirdetésével segíteni próbálja a kialakult helyzetet. „Arra kérünk benneteket, hogy akinek van használaton kívüli, jó állapotban lévő, bármilyen méretű formaruhája, juttassa el hozzánk és mi továbbadjuk azoknak, akiknek szüksége van rá”.

A BKV-nál egyre súlyosbodó egyenruhahiányhoz alapvetően a finanszírozás problémája vezetett.

A cég az idén új formaruha-szabályozást vezetett be. Ennek mikéntjéről egyébként a BKV vezetése többször tárgyalt a szakszervezetekkel, de végül február közepén eredménytelenül zárult a konzultáció. Etzek után a cég egyoldalú munkáltatói intézkedésként vezette be az egyenruhához kapcsolódó pontrendszert, amely a korábbi, valóban rugalmatlan fix ruhadarabbal működő struktúrát váltotta.

Egy másik szakszervezet, a VTDSZSZ vezetője, Gulyás Attila a döntés után úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak, hogy a cégnél gyakorlatilag megszűnik a formaruha-szolgáltatás, a dolgozókat pedig arra kérik, hogy a saját, lehetőleg tiszta ruhájukat koptassák munkavégzés közben.

Hozzátette, hogy a körülmények nem csak az új munkavállalókat sújtják, a régebbi dolgozóknak sem adtak ki legalább egy éve új uniformist.

Az új szisztéma a próbaidősök részére 486, a formaruhával nem rendelkezők részére 1959, a formaruhával már rendelkezőknek pedig 789 pontot állapít meg. Mivel egy nadrág vagy egy szoknya értéke 546 pont, az ingeké és blúzoké 243 (ezekből maximum kettő jár), a pulóveré 304, a mellényé 282, a nyakkendőé 77, a télikabáté 894, az átmeneti kabáté pedig 840, egy dolgozónak átlagosan legfeljebb arra van lehetősége, hogy két inghez és egy nadrághoz jusson hozzá. Az érdekképviseleti oldal kompromisszumos javaslata legalább két nadrág, négy ing és egy pulóver volt. Ennek teljesítésére 380-400 millió forintra lett volna szükség, csakhogy a BKV összesen mintegy 130 millió forintot különítettek el erre a célra a 2021-es büdzséjében.

A csaknem 300 milliós különbözetet – az összeg nyilván nem kevés pénz, de a BKV 2019-es 138,5 milliárdos nettó árbevételéhez viszonyítva elenyésző – ugyanakkor a menedzsment megpróbálta kilobbizni a fővárosnál, mint tulajdonosnál, de sikertelenül: a városházán pénzszűkére hivatkozva elutasították a kérést. Csupán az az ígéret hangzott el, hogy amennyiben a második fél évben javulnak a kondíciók, újranyithatják a tárgyalásokat a formaruhákról. Ennek esélye meglehetősen mérséklet, tekintve, hogy május végén még a fajsúlyosabb béremelés kérdésében sincs ajánlat a fővárostól.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!