Révész Máriusz szerint a rendszerváltás legnagyobb tévedése volt az iskolarendszer átalakítása – írja a Népszava.

Szokatlanul kritikus interjút adott a Partizánnak a Fidesz országgyűlési képviselője. Révész Máriusz jelenleg az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, de volt korábban a miniszterelnök népesedéspolitikai főtanácsadója és a párt oktatáspolitikai kabinetjének vezetője. Arról beszélt, hogy nehezen magyarázható, miért nem javult a tanulók teljesítménye a PISA-felméréseken, hiszen már több kormányzati lépésnek is be kellett volna érnie. Furcsának nevezte, hogy a magyar oktatási rendszer nem tudja ösztönözni a társadalmi mobilitást. Arra a felvetésre - miszerint 11 éve van alkotmányozó többsége a Fidesznek, még sem történt változás - azt mondta, ennek okát nem tudja megmondani, noha történtek kísérletek. 

Révész Máriusz arról is beszélt, hogy a tanári fizetések kimondottan alacsonyak Magyarországon. Ez igaz mind belföldi, mint külföldi összehasonlításban és biztos benne, hogy ezt néhány éven belül rendezni kell. Megjegyezte, „ilyen kaotikus iskolarendszer, nincs Európában, mint amilyen Magyarországon van". A politikus a rendszerváltás legnagyobb tévedésének nevezte az iskolák szerkezeti átalakítását.

Végül kitért arra is, hogy Orbán Viktor azért nem vitatkozott ellenzéki politikusokkal az elmúlt időszakban, mert ennek nem volt értelme. Úgy ítélte meg, hogy szerinte értelmes vitákra ma Magyarországon semmi lehetőség nincsen.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!