A belügyi dolgozók közel háromnegyede elhagyná a pályát, ha tehetné. A többség úgy érzi, hogy a járandóságok nem ellentételezik mindazt, amit elvárnak a dolgozóktól. Egyebek mellett ez derült ki a Belügyminisztériumban működő szakszervezetek közös felméréséből. A Pintér Sándor vezette tárca híradónknak azt írta: az egyeztetést nem a nyilvánosság előtt kívánják lefolytatni. Az ATV Híradó riportja.

Elégedetlenek a Belügyminisztérium dolgozói. Több szakszervezet közös elégedettségi kérdőívére a válaszadók 70 százaléka írta azt, hogy a pálya elhagyásán gondolkodik. Majdnem 75 százalék úgy vélte, hogy kihasználják a dolgozókat, nem ellentételezik a fokozott igénybevételt.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke híradónknak azt mondta, a végső pontot az tette fel az i-re, amikor tavaly karácsonykor volt, aki csak egy szaloncukor nagyságú csokoládét kapott a munkáltatójától.

Bárdos Judit szerint az érdekegyeztetés sem működik a tárcánál, és már Pintér Sándor sem hallgatja meg őket. A felmérést egy levél kíséretében neki is eljuttatták, így a belügyminiszter is tudhat arról, hogy

a rendőrök, tűzoltók, büntetés-végrehajtási alkalmazottak 98 százaléka szeretné a korkedvezményes nyugdíj visszaállítását, az ígéretek betartását, a szociális juttatások és a kiégést okozó körülmények rendezését.

A Független Rendőr Szakszervezet szerint a tiszthelyettesi képzés leépülése mutatja leginkább a rendőr szakma presztízsvesztését. Pongó Géza, főtitkár híradónknak azt mondta, az elmúlt években nagyon magas volt a fluktuáció, az utánpótlás viszont nagyon alacsony. „Egyre többen szeretnének leszerelni, csak nem tehetik meg, mert az elmúlt egy évben a veszélyhelyzet kihirdetése miatt meg volt tiltva” – magyarázta.

A Belügyminisztériumot is megkérdeztük a felmérés megállapításaitól. Kérdéseinkre a tárca azt írta: az egyeztetéseket, megbeszéléseket korábban sem a nyilvánosság előtt folytatták, a jövőben is ezt a gyakorlatot követik.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!