Hiába írt levelet a Független Egészségügyi Szakszervezet Orbán Viktornak, marad a felmondási tilalom az egészségügyben egészen addig, amíg a kormány fenntartja a veszélyhelyzetet. Soós Adrianna szerint viszont erőszakkal senkit sem lehet visszatartani, a kollégái elmehetnek táppénzre, ami a munkáltatónak is rosszabb, hiszen ebben az esetben nem vehet fel senkit a helyükre. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke úgy véli: minél hamarabb be kellene jelenteni olyan juttatásokat, és kedvezményeket, amelyek megtartó erővel bírnak az ágazatban. Az ATV Híradójának riportja.

A pandémia elején nagy volt az összefogás az egészségügyi dolgozókért, ma már ezt a támogatást kevésbé érzik. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint mostanra az emberek belefáradtak a járványügyi helyzetbe, és elfáradtak az egészségügyben dogozók is.

"Az a megoldás, hogy legyen ezeknek az embereknek elég pénze ahhoz, hogy el tudjanak menni egy szállodába vagy üdülni, vagy egyáltalán a számukra alkalmas módon ki tudjanak kapcsolódni, és ne azt kelljen számolgatni fizetés előtt 5 nappal, hogyha jön egy csekk, azt miből fogják tudni kifizetni" - jellemezte az egészségügyi dolgozók helyzetét Soós Adrianna, a FESZ elnöke az ATV Híradójának.

Most ráadásul el sem tudnak menni másik munkahelyre, a veszélyhelyzet miatt ugyanis továbbra is él a felmondási tilalom, vagyis ha mégis otthagyják a munkahelyüket munkaügyi pert indíthatnak ellenük.

Erőszakkal nem lehet senkit visszatartani, nagyon sok kolléga olyan fizikai, és lelki állapotban van, hogy nyugodtan elmehet táppénzre, amennyiben nem engedi el a munkáltatója. Ezzel azonban mindenki rosszabbul fog járni, hiszen a munkavállaló sehol nem fog az egészségügyben dolgozni, a munkáltató pedig nem tud helyette felvenni senkit

 - fejtette ki Soós.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke úgy gondolja, a szabad mozgás lehetőségét meg kellene adni, és megnyitni a teret azon munkavállalók előtt, akik nem írták alá a szolgálati jogviszonyt, valamint kedvezményeket, és juttatásokat kellene adni a munkavállalóknak.

Ha ezek a korlátozó intézkedések fennmaradnak, akkor ezt láthatóvá kellene tenni mihamarabb annak érdekében, hogy ne egy kényszer döntése alatt álljon a szakember és ne úgy érezze, hogy ez továbbra is egy röghöz kötést jelent számára

- nyilatkozta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az ATV Híradójának.

A szakember szerint az intézkedések azért is sürgetőek, mert törekedni kellene arra, hogy azok a kollégák, akik most végeznek az iskolákban, ne pályaelhagyóként kezdjék az életüket.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!