A nem jogerős határozat szerint az egyetemi szenátusi döntés nem minősül közigazgatási jogvitának, így nem perelhető – írja a Népszava.

 A Szegedi Törvényszék közigazgatási tanácsa nem jogerős végzésében megállapította, hogy a Szegedi Tudományegyetem szenátusának modellváltásról szóló döntésével szemben megindított per nem minősül közigazgatási jogvitának, amelyre tekintettel a felperes keresetlevelét visszautasította – olvasható a bírósági portálon kiadott törvényszéki közleményben. Ismertették, hogy a Szegedi Tudományegyetem rektorának és kancellárjának előterjesztése alapján a szenátus a 2021. január 29-i rendkívüli ülésén támogató határozatot hozott arról, hogy az állami fenntartású Szegedi Tudományegyetem alakuljon át vagyonkezelői alapítványi fenntartásúvá.

Ezzel szemben a felsőoktatási intézmény egyik aktív hallgatója törvényes határidőben keresetet terjesztett elő, amelyben a Szenátus határozatának megsemmisítését kérte. A modellváltásról szóló szenátusi szavazás jogszabálysértő lebonyolítására hivatkozott, amely sérti a jogát, jogos érdekét, valamint az oktatás, tudomány és kutatás szabadságához fűződő jogait.

A törvényszék a keresetlevelet visszautasító végzésében azt írta, hogy nem minden, a felsőoktatási intézmény működése során hozott határozat minősül közigazgatási határozatnak.

A perben támadott szenátusi határozat nem minősül közigazgatási cselekménynek, az ugyanis a jogállásváltozás kezdeményezéséről, illetve az ehhez szükséges felhatalmazásról hozott döntés, amelynek részben szervezeti, részben gazdasági kihatásai lehetnek, de a hallgatót megillető hallgatói jogok gyakorlását közvetlenül érintő következménye nem

– indokolta a bíróság a döntését, amely ellen fellebbezésnek van helye.

Amint a Népszava arról folyamatosan beszámolt, az egyetemek alapítványi „kiszervezését” Szegeden is botrányok kísérték. Idén januárban lemondott Pál József professzor a Szegedi Tudományegyetemen a bölcsészek Doktori Tanácsának elnöke, a Fidesz szegedi szervezetének alelnöke, aki szembement a többséggel, amikor támogatta egyeteme alapítványi átalakulását. A megyei jogú város polgármestere, Botka László és a hallgatók is tiltakoztak az erőszakos modellválltás ellen.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!