Nem lesz kellemes karácsonya a közmédia több munkatársának: lapunk információi szerint ezekben a napokban közlik összesen százharminc emberrel (köztük ismert rádiósok, televíziós műsorvezetők, jó nevű rendezők és sok műszaki ember), hogy január elsejétől már nem számítanak a munkájukra – írja az mno.hu.

Tegnap délben közölték például a közmédia egyik arcának számító Jakupcsek Gabriellával (aki a Duna Televízión futó jelenlegi műsorok közül a nézettnek számító Ridikül műsorvezetője, valamint a Magyarország, szeretlek! című hétvégi show egyik csapatkapitánya), hogy kirúgják a belsős munkatársi állományból.

Jakupcsek Gabriellát telefonon értük utol, aki az MNO kérdésére elmondta: van a kezében egy csoportos leépítésről szóló papír, amellyel kapcsolatban jelen helyzetben nem kíván bővebben nyilatkozni.

Úgy tudjuk, hogy amikor a televíziós megkapta a hírt, éppen folytak az egyébként külsős produkcióban készülő Ridikül jövő januárban adásba kerülő felvételei. A stábnak ma három műsort kellett volna rögzíteni, a műsorvezetőt az első és a második rész rögzítése közötti átállási szünetben hívatták a személyzeti osztályra. A helyzet érdekessége, hogy Jakupcsek belsősként dolgozik a külső produkcióban készülő műsorban (tehát ezért nem kap külön fizetést), és kérdéses, hogy a szakítás után maradhat-e az említett műsor arca.

Nem vették fel az adást

A hétköznaponként a Dunán adásba kerülő Ridikült egyébként az Apropó Média Produkciós Kft. készíti adásonként 3,4 millió forintért. A hírek szerint a Halkó Gabriella vezette vállalkozás jó viszonyt ápol Habony Árpáddal, így a műsorral kapcsolatban soha nem volt bizonytalanság – a lejáró szerződéseket mindig elsőnek újították meg. Erre a műsorra egyébként december végéig a közmédia összesen 1,6 milliárd forintot költött el.

Jakupcsek Gabriella a rossz hír után információink szerint (amelyek a felvételen jelenlévő egyik statiszta nézőtől származnak) taxiba ült és távozott a köztévétől – a délutánra tervezett további két műsor felvételére időközben megérkeztek a vendégek, akik besminkelve vártak a műsorvezetőre. Hiába – a meghívott interjúalanyok a közönséggel és a műszaki stábbal együtt némi téblábolás után hazamentek. Szerdára is ki van írva három műsor felvétele, de egyelőre nem tudni, azt rögzíthetik-e Jakupcsek Gabriellával, vagy a külső gyártócégnek más műsorvezetőt kell találnia.

Megkérdeztük az ügyben az MTVA-t is, egyelőre nem reagáltak megkeresésünkre.

Nem az első leépítés a közelmúltban

December elején már megírtuk, hogy a Hirado.hu több szerkesztőjétől is megvált az MTVA. A szerkesztőség megmaradt tagjai sem örülhetnek, mivel jelentősen csökkent a fizetésük: bruttó 700 ezer forintról bruttó 280 ezer forintra. A név nélkül nyilatkozók lapunknak akkor azt mondták, szakmai kifogásokkal nem lehetett indokolni az elbocsátásokat, amelyek információink szerint az MTI-t is érintették.

November 25-én pedig a Népszabadság írt arról, hogy 129 embertől válik meg a közmédia – ez számításuk szerint a negyedik nagy leépítés 2011 óta. 2011 nyarán és őszén 900 embert rúgtak ki, 2013 elején 200-at, 2015 őszén pedig harminc középvezetőtől váltak meg, így már kétezernél kevesebben dolgoznak az MTVA-nál – írták akkor. Most ez a szám tovább csökken.

Mindezek azért is érdekesek, mert eddig az MTVA büdzséje folyamatosan nőtt. November elején aztán kiderült: jövőre 3 milliárddal kap kevesebbet a közmédia. Ám közben a kormány még gyorsan átvállalta idén az alap 47 milliárdos adósságát, azaz a két lépéssel összesen 124,7 milliárd forintos pluszt könyvelhet el az MTVA.

Forrás: mno.hu