Míg az Európai Unióban az elmúlt tíz évben folyamatosan emelkedett a felsőoktatásba belépők köre, addig Magyarországon jelentősen szűkült azoké, akik eljutnak odáig, hogy diplomát szerezzenek. Radó Péter oktatáskutató szerint ahhoz, hogy megközelítsük az uniós 40 százalékot, nálunk is ingyenessé, nyitottabbá, rugalmasabbá kellene tenni a képzést, valamint növelni kellene a kapacitást. Itthon egyetemre járni és diplomát szerezni továbbra is luxus, ez pedig csak azoknak jár, akik meg is tudják fizetni - közölte az Index.

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban a 30–34 éves korosztályban 40 százalék a felsőfokú oklevéllel rendelkezők száma. Ezzel szemben Magyarországon csak 34 százalék, amivel a nem túl előkelő 23. helyet sikerült megszereznünk 2019-ben. Ciprus 59, Litvánia 57, Luxemburg pedig 56 százalékkal kaparintotta meg a dobogó első három fokát - írta az Index, amely a jelenségről Radó Péter oktatáskutató, oktatáspolitikai elemzőt is megkérdezte.

A szakértő szerint a probléma 2012 környékére vezethető vissza, amikor a Széll Kálmán Terv után

a kormány döbbenetes mértékű forrást vont el a felsőoktatástól, valamint különböző intézkedésekkel elkezdte korlátozni azok számát, akik esélyt kapnak a diplomaszerzésre.

Radó Péter utalt arra is, hogy megszabták, hány hallgatót lehet felvenni egy adott képzésre, de ekkor vezették be a „röghöz kötést” is, amely előírja, hogy az állami ösztöndíjas hallgatóknak a szemeszterek számától függően még évekig itthon kell dolgozniuk. Mint fogalmazott,

ENNEK KOMOLY VISSZATARTÓ EREJE VOLT, HISZ MÁR EKKOR IS SOKAN VÁGYTAK KÜLFÖLDRE,

ami ahhoz vezetett, hogy a fiatalok már az egyetemi tanulmányaikat sem Magyarországon kezdték el, népszerű alternatíva lett például Dánia, ahol a felsőoktatás ingyenes.

A szakértő szerint a jelenlegi állapothoz az intézmények is alkalmazkodtak, emiatt fordulhat elő olyan, hogy egyes szakok nem indulnak el, vagy egyes oktatói álláshelyek megszűnnek, nem beszélve arról, hogy ennek okán a programkínálat is szűkül, kiváltképp a mesterképzéseknél.

Forrás: Portfolio

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!