Soha nem látott érdeklődéssel jelzik egyetértésüket orvosaink az ország különböző tájairól az „1001 orvos hálapénz nélkül” nevű kezdeményezés Facebook-csoportjában, amelynek célja, hogy a hálapénz ellen tiltakozzon, az egészségügyben dolgozók szabályozott bértábláját megteremtse, valamint hogy megfelelő körülményeket követeljen a gyógyító munka színvonalas elvégzéséhez – írja a 24.hu.

„Az elmúlt fél évben az egészségügy agóniája botrányok mentén emelkedett be a közbeszédbe. Láthattuk, hogy a sajtó figyelme és a társadalom döbbenete ellenére a döntéshozók érdemi segítség nélkül hagyják a betegeket és gyógyítóikat. Csak az újabb tragédiák rántották le a leplet arról, hogy még az elmarasztaló ombudsmani jelentés is következmények nélkül marad. A Szent Imre Kórház aneszteziológusainak lépése és az azóta kipattanó botrányok pedig egyértelműen jelzik, hogy a tartalékok rég elfogytak" - írják közösen megfogalmazott nyílt levelükben az orvosok.

Mostanra a csoportot figyelve látjuk, hogy egy órán belül is nagy számban csatlakoznak a kezdeményezéshez a doktorok. Vita nem igazán van köztük, eddig mindössze egy olyan profilkép nélküli felhasználó volt, aki talán provokációként helyezett el bejegyzést, de emellett teljes az egyetértés. A hálapénzt egy olyan közös korrupciónak nevezik a levélben, amelynek a hálához már régen semmi köze, mindenki a saját vagy hozzátartozója biztonságáért aggódva fizeti. Pontosabban a biztonság illúziójáért, mert az ellátás egyéni szintjén az orvos úgyis tehetetlen marad. A hálapénzzel ugyanis nem tudja megváltani az összeomló rendszert, abból nem lehet ápolót foglalkoztatni, vagy modern gyógyszert venni.

   A hálapénz legkárosabb hatása a kölcsönös bizalom rombolása mellett az, hogy felülírja a szakmai szempontokat: ellehetetleníti a fiatalok képzését és rontja az ellátás színvonalát, mert nem képességek és minőség szerint oszlik meg. „Meglepődnének, hogy a hálapénz mekkora tabu az orvosok között. Mivel szégyelljük, senki nem beszél róla, fogalmunk sincs, ki fogadja el és ki nem (csak sejtéseink vannak arról, hogy van egy nagyon szűk orvosi réteg, aki a nyugat-európai béreknél is magasabb havi jövedelemre tesz szert a kierőszakolt hálapénzzel). De ha orvos és beteg is szabadulna ettől az elemtől mégis ki az, aki igazából a hálapénz rendszerének fenntartásában érdekelt? Véleményünk szerint ez a fél a mindenkori döntéshozó, az egészségügyi kormányzat" - írják a nyílt levélben, majd hozzáteszik: náluk minden érv az ellen szól, hogy kikerüljön a hálapénz a rendszerből, hiszen az helyezi át a fókuszt a korrupt orvosra („akinek fizetek, az szolgáltasson"). Azaz, az állam nem nyújtja, amit kellene, de a hálapénz megtartásával csatornázza az indulatokat. Nem véletlen, hogy az orvosok érdekképviseleti szerveivel ellentétben az új államtitkár nem akar hozzányúlni a hálapénz intézményéhez, elképzelése szerint az majd magától „kikopik".

   Különös, hogy függetlenül az ideológiai háttértől és pártszimpátiától, a csatlakozók szakmai szemmel tekintenek a kormányzat magatartására, és egyetértenek azzal, hogy az egészségügyért felelős döntéshozóknak érdekük a hálapénz rendszerben tartása.

   „Az, hogy a családfenntartáshoz elégtelen fizetések miatt a paraszolvencia tartja itthon az orvosok egy ismeretlen részét, kétségtelenül a legkritikusabb pontok egyike. A Miniszterelnökség vezetője úgy nyilatkozott, hogy „fizetünk, amennyit tudunk", az orvosokat pedig jól keresőnek próbálta beállítani az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A tény e sértő cinizmussal szemben az, hogy míg a magyar orvost valóban a magyar miniszterelnök fizetésével várják külföldön, addig itthon törvény által pontosan szabályozott orvosi bértábla szerint fizetik az orvosok többségét: még az EU-s régiókért felelős klinikákon is van 1000 Ft nettó órabér alatt kereső tapasztalt szakorvos." - úgy tűnik tehát, hogy az állam a hálapénzzel akarja betölteni azt az ezer forintos órabér alatt keletkező űrt, amely minden szempontból méltatlan egy európai orvos fizetségének.

   „Az omló, penészes falak és az ehetetlen étel sajnos csak a díszlet. Az orvos frusztráltságát e körülményeknél jobban indokolja az a tehetetlenség, amit a rendszer hibája miatt meg kell tapasztalnia. Vegyük példának a daganatos betegségek halálozási arányát, melyben Magyarország az OECD tagállamok utolsó helyén áll. Ez azt jelenti, hogy ha valakinél rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak, nálunk a legnagyobb az esélye, hogy belehal. Ez pedig azért van, mert ha az egyén szintjén a jól képzett orvos el is látja a feladatát (felismeri a bajt), tudása és elkötelezettsége nem tudja ellensúlyozni a rendszerszintű hiányosságokat" - írják a harmadik kitételben. A levél minden pontja nagyon súlyos problémákat feszeget, és elképzelhetetlen, hogy eddig ezt a rendszert bármilyen módon is, de fenn lehetett tartani.

   Most vigyázó szemetek az orvosainkra vessétek, mert rajtuk múlhat minden...

Forrás: stop.hu