A hazai kkv-k döntő többsége nem akar több munkavállalót felvenni a következő egy évben, így nem várható a kkv szektorban a foglalkoztatás látványos bővülése. Fizetésemelésre közel minden negyedik cég készül – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból.

A kkv vezetők körében végzett legutóbbi felmérésünk azt mutatja, hogy a vállalkozások túlnyomó része meg van elégedve a jelenlegi dolgozói létszámával, és kevés cég fog álláshirdetést kiírni a következő egy évben. A létszámbővítést tervező cégek aránya ugyanis 21-ről 13%-ra zuhant, és közülük is legtöbben csupán néhány főt fognak felvenni. Jó hír azonban, hogy az elbocsátások aránya sem növekedett (3%).

A fizetésekre inkább a jelenlegi jövedelem szinten tartása a jellemző, hiszen a cégvezetők túlnyomó része (70%) változatlan bért fog utalni a következő egy évben. Fizetésemelésre a cégek 22%-a készül a félévkori 30% helyett, ilyen alacsony arány mindössze egyszer fordult elő az elmúlt tíz évben. Régiós szinten azonban jelentős eltérések vannak a bérezésben. Nagyobb fizetésre a Dél-Dunántúlon és a fővárosban dolgozók számíthatnak a leginkább (29% és 25%), míg a Nyugat-Dunántúlon dolgozók a legkevésbé (16%).

Forrás: Pr7/K&H