Kovácsy Zsombor úgy látja, az egészségügyben koncepcióra lenne szükség, arra, hogy kormányzati ciklusokon átívelő módon szembenézzük a mély problémákkal, azokkal, amelyeket a malterral nem lehet eltakarni.

 Az orvos, egészségügyi jogász az ATV Start című műsorában beszélt arról a levélről, amelyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma választ vár az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatvezetőitől arra a kérdésre, hogy a saját területükön hány kórházra, férőhelyre és melyekre van hosszú távon szükség. A levél szerint az egészségügyi rendszer hosszú távú tervéhez kérik a tagozatvezetők javaslatait, hogy a szakmájukban országos lefedettségben hány fekvő- és járóbeteg intézményre van szükség, milyen kapacitással és geográfiai elhelyezkedéssel. A határidő kedd, azaz a mai nap. Kovácsy Zsombor szerint az egészségügyben van egy folyamatos reformkényszer, abban, hogy ezt a levelet kiküldték az egyes szakterületek vezetőinek, semmi különleges nincs, talán csak a szűk határidő.

Az egészségügyi jogász értelmezése szerint az EMMI arra kíváncsi, hogy a szakmai kollégium tagozatvezetői hogyan gondolkodnak, hány intézmény, milyen ágyszám szükséges a jövőben. Szerinte elképzelhető, hogy nagyszabású átalakítás jön, de az is lehet, hogy ez csak az éves rutin része. Az ilyen eseményekkel kapcsolatban minden felmerül a gyanú - a szakember felidézte a tavalyi eseményeket, amikor a koronavírus miatt átcsoportosították a kapacitásokat, kiürítettek ágyakat, akkor sokan arra gyanakodtak, hogy ez egy bújtatott ágyszámleépítés.

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, mi van a háttérben, remélhetőleg csak véleményeket gyűjtenek, aminek célja a hatékonyság javítása, a baj csak az, hogy nem átlátható ez a folyamat. Kovácsy Zsombor úgy látja, össze kellene kapcsolni az alapellátás és szakellátás modernizációját, ugyanis ha az alapellátás erősebb, akkor kevesebb szakellátási kapacitásra van szükség.

Az egészségügyi jogász hangsúlyozta, hogy itt is koncepcióra lenne szükség, arra, hogy kormányzati ciklusokon átívelő módon szembenézzük a mély problémákkal, azokkal, amelyeket a malterral nem lehet eltakarni.

A szakember szerint probléma, hogy óriásiak az eltérések az egyes intézmények között. Az alapellátás, a háziorvosi rendszer pedig nem tudja ellátni a feladatát, ezzel viszont minden "rádől" a kórházi ellátásra, ezért nem tudunk kilábalni ebből a problémából.

Kovácsy Zsombor elismerte, hogy az orvosok béremelése fontos lépés volt, ezzel évtizedes lemaradást hoztunk be, és ugyanilyen fontos a korrupció, a hálapénz megszüntetése is, de szerinte az egész rendszert kell olyan értelemben is javítani, hogy ne egy "megbénított, felülről irányított rendszer" próbáljon alkalmazkodni. Kiemelte, hogy mélyebb változások kellenek, és bár ezek a lépések, mint a béremelés, jó irányt jelentenek, de ennél őszintébb szembenézésre van szükség.

Forrás: atv.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!