Féléves munkaviszony és kétéves társadalombiztosítás is szükséges a támogatás igényléséhez. Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere a CSOK ( Családi Otthonteremtési Kedvezmény) támogatás részleteiről beszélt a reggeli Mokkában. A miniszter elmondta: az is igényelhet, akinek már van 3 gyermeke és együtt él velük, valamint az egyedülálló szülők is jogosultak a támogatásra. A visszafizetésről is beszélt a miniszter.

Balog szerint az államtól nagyvonalú ajánlat a támogatás, amit a háromgyermekes családoknak adnak. A miniszter hozzátette: a kedvezményre azok is jogosultak, akiknek már van három gyerekük, és egy háztartásban élnek velük. Ugyanígy vonatkozik az egyedülálló szülőkre, de arról nem derültek ki részletek, hogy igényelhetnek-e az élettársi kapcsolatban élők is támogatást, vagy csak házaspárok.

A támogatás igénylését megelőzően pedig legalább féléves munkaviszonyra és kétéves társadalombiztosításra van szükség, azoknak a háromgyerekes családoknak, akik igényelni szeretnék a támogatást.

Megigényelték, de nem jön a harmadik

Azok a családok, akik kérték a támogatást, viszont nem jött össze a harmadik gyerek, vissza kell fizetni a két gyerek és a három gyerek után járó pénzösszeg különbségét. Balog Zoltán azt is hozzátette: az sem mindegy, hogy valaki később dönt úgy, hogy nem vállal gyereket. Ebben az esetben büntetőkamatot kell fizetni.

A miniszter azt is elmondta: még idén lesz egy nagyobb sajtótájékoztató, ahol minden részletet ismertetnek az új intézkedésről.

Forrás: tenyek.hu