Pénteken számolt be Facebook-oldalán Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő arról, hogy az EMMI nevében Kásler Miklós szakmai tanácsadó testületének elnöke, Kollár Lajos levélben fordult a Egészségügyi Szakmai Kollégium országos tagozatvezetőihez, hogy írják meg, területükön hány ellátó intézményre lehet szükség. A Mérce cikke.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) erről a levélről csak sajtóhírekből értesült, ahogy azt vasárnap tudatták az MTI-vel, pedig, ahogy fogalmaztak „többször tettek javaslatot az ellátórendszer komplex átalakítására”, „jelenleg azonban nem kaptak felkérést arra, hogy a munkában közreműködjenek.”

Kunetz Zsombor posztjában, amelyben a körlevelet nyilvánosságra hozta, keserűen úgy fogalmazott:

Kedden 11-kor már meg is lesz az egészségügyi reform, kórház és rendelő bezárásokkal.

A MOK mostani állásfoglalásában hangsúlyozza, hogy örömmel tölti el őket a tény, hogy „a kormány hosszú idő után hozzá akar látni az ellátórendszer szerkezetének meghatározásához”, ám „komolytalannak” tartják annak módszerét, jelesül, hogy összesen két munkanap állna rendelkezésre a teljes országos egészségügyi intézményrendszer felméréséhez.

A Kamara szerint az Egészségügyi Szakmai Kollégium szervezeti okokból amúgy is alkalmatlan egy ilyen ütemű és mértékű stratégiaalkotásra. Az egyes szakterületek önálló kapacitás-tervezését is problémásnak látja a MOK, érvelésük szerint azért, mert a szakmák a saját megőrződésükben érdekeltek, és így csak a jelenlegi rendszert lehetne bővíteni, konzerválni.

A MOK többek közt fenntarthatóbb intézménystruktúra kialakítását szorgalmazná egy reformfolyamatban, a lakosságközeli ellátások erősítésével, a hozzáférési egyenlőtlenségek kiegyenlítésével, igazságosabb hozzáféréssel, több rugalmassággal és egyértelmű betegutakkal.

Egy most kierőltetett, konszenzus nélküli átalakítás hatására egészségügyi dolgozók tömege fogja elhagyni a közszolgáltatást, de akár az országot is.

– fogalmaznak közleményükben.

A EMMI szombaton közleményben cáfolta, hogy kórházakat és rendelőket szándékoznának bezárni, pusztán csak szokásos éves körlevelükben kérdezték meg az egészségügyi vezetőket, hogy az aktuális helyzetben milyen minőségi és mennyiségi ellátásra van szükség szerintük.

Ez soha nem eredményezett kórházbezárást és most sem fog!

– tették hozzá a közleményben.

Kollár Lajos április közepén, az EMMI e-mail címéről 63 szakmai tagozat vezetőjétől kért etikai elbírálást Zacher Gábor Szabad Európának adott interjújával kapcsolatban.

A főorvos az interjúban beszámolt a kórházi állapotokról, és kritizálta a hazai járványkezelést, valamint Orbán Viktor miniszterelnököt. Zacher többek között arról beszélt, hogy már nem számolja, naponta hány embert rak lélegeztetőgépre. Úgy fogalmazott, nem szokása felelőtlen ígéreteket tenni, ezzel utalt Orbán Viktor korábbi szavaira az esetlegesen megbetegedők meggyógyításáról.

Hozzátette azt is, ugyancsak a miniszterelnök szavaira reagálva: „Számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba.”

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!