Fejenként több millió forintos kártérítést gyűjthet be az a körülbelül ötezer nyugdíjas, akik az elmúlt két és fél évben közalkalmazottként dolgoztak, vagy még mindig dolgoznak. Ehhez csak annyit kell tenniük, hogy beperelik a magyar államot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán.

Az Origo azt írja: ötezren nem kapták meg a nyugdíjukat az öregségi nyugdíjra jogosult közszolgák közül, akiknek 2013 közepe óta választania kell: vagy nyugdíjba mennek, vagy pedig dolgoznak, de akkor a fizetés mellé nem kapnak még nyugdíjat is.

Egy nyugdíjra jogosult állami alkalmazott, Fábián Gyula 2013-ban indított pert az ügyben, két év alatt pedig meg is született a strasbourgi bíróság ítélete, ami alapján az államnak 18 ezer euró kártérítést kell fizetnie. A döntést azzal indokolta a bíróság, hogy a rendelkezés diszkriminatív, ugyanis a magánszektorban dolgozókat nem érinti, ráadásul a közszolgálatban állók között is különbséget tesz, a nyugdíjas miniszterekre például nem vonatkozik.

Mivel a strasbourgi bíróság precedensjog alapján működik, azok, akik eddig nem pereltek, jó eséllyel sikerrel járnának. Az állam eddig nagyjából 20 milliárd forintot spórolt meg azzal, hogy nem fizetett nyugdíjat az érintetteknek, és ezt a pénzt valószínűleg mind elbukná, ha az érintettek perelnének.

2012 végén a kormány utasította a hatáskörébe tartozó intézményeket, hogy rúgjanak ki mindenki, aki elérte a nyugdíjkorhatárt. Az állami intézmények vezetői ugyanakkor kérhették, ha valakit nem tudtak pótolni, akkor tovább foglalkoztathassák. Különösen sok orvos és tanár maradt így állásban, mivel az oktatás és az egészségügy gyakorlatilag nem tudott volna tovább működni, ha ezek az emberek nem dolgoznak tovább.