A pedagógiai-szakmai szempontokat semmibe véve írta át több tankerület az iskolák tankönyvigénylési listáját – írja a Népszava.

 Az iskoláknak április végéig kellett leadniuk tankönyvrendeléseiket az állami tankönyvellátónak (KELLO), ám ezt megelőzően még a tankerületeknek is be kellett mutatniuk a listát ellenőrzésre - állítja a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ). Tudnak olyan esetekről is, amikor egyes tankerületek - gyakran az iskolaigazgatót is megkerülve - közvetlenül utasították az iskolai tankönyvfelelősöket, hogy a már elkészült és iskolájukban egyeztetett rendelést írják át, egyes köteteket cseréljenek le az új típusú - ám sokszor kétes minőségű -, a 2020-as Nemzeti alaptantervhez (NAT) igazított állami tankönyvekre.

A TANOSZ alelnöke, Romankovics András egy példát is említett a Népszavának: több tankerületben az első osztályosoknak szóló "Játékház" című olvasókönyvet cseréltették le egy újabb típusú állami kiadványra, miközben a rendelésből kihúzott könyv ugyanúgy szerepelt a hivatalos tankönyvjegyzéken. Romankovics András szerint ha egy iskola a hivatalos tankönyvjegyzékről választ tankönyvet, annak jogossága akkor sem vonható kétségbe, ha nem a 2020-as NAT-hoz készült. Úgy véli, ez azt mutatja, hogy már a hivatalos tankönyvjegyzékről sem lehet szabadon választani, egyes tankerületek pedig "kézi vezérléssel" íratják át az iskolák rendelését.

- A jogszabályok értelmében az iskola a fenntartó egyetértése után rendeli meg a tankönyveket. A tankerületi központok a rendelés jóváhagyása során ellenőrzik, hogy a jogszabályoknak megfelelően valósult-e meg a rendelés, azaz csak olyan könyvet rendeltek meg, amely szerepel a tankönyvjegyzéken, illetve megfelelő célcsoport számára, a hatályos tantervi szabályozásnak megfelelő kiadványokat igényeljenek az iskolák

- közölte érdeklődésünkre a Klebelsberg Központ (KK). Hozzátették: a pedagógiai-szakmai szempontokba a tankerületek nem szólnak bele, a KK pedig idén is felhívta a tankerületek figyelmét "az érvényben lévő jogszabályok betartására". A TANOSZ alelnöke szerint azonban épp a pedagógiai-szakmai szempontokat írják felül a tankerületek, amikor önhatalmúlag átírják a tankönyvrendelést. Romankovics András emlékeztetett, a gyerekekkel foglalkozó pedagógusok tudják a legjobban, milyen tankönyvek felelnek meg az adott "célcsoportnak", nem pedig a távoli tankerületi bürokraták.

 A tankönyvek, taneszközök szabad megválasztása a pedagógusok köznevelési törvényben rögzített joga. A tankönyvszakértő szerint egyébként idén is látszik, hogy az új NAT-hoz igazított tankönyvek nem nyerték el túlságosan a pedagógusok tetszését. A KELLO-tól kikért adatokból látszik, hogy az 5. és különösen a 9. évfolyamon több tantárgynál ezeknek a könyveknek a megrendelése együtt nem érte el vagy alig haladta meg az 50 százalékot. A TANOSZ alelnöke szerint egyébként sincs semmilyen pedagógiai bizonyíték arra, hogy az új kerettanterv csak a NAT 2020-as bélyegzőjével ellátott tankönyvekkel valósítható meg, úgyhogy a tankerületeknek már csak ezért sem kellene beleavatkozniuk a tankönyvválasztásba.

Forrás: Népszava