A nyugdíjakkal foglalkozó írások nagy népszerűségnek örvendenek a hazai írott médiában, melyen cseppet se csodálkozzunk, hiszen az immár csak 9,7 millió főre fogyatkozott hazában minden negyedik ember érintett a témában. Vagy azért mert nyugdíjas, vagy pedig azért mert valamilyen nyugdíjszerű ellátást, járadékot vagy egyéb juttatást kap hónapról hónapra – írja a Piac és Profit.

Cikkünkben most a nyugdíjakkal kapcsolatos néhány fontos statisztikai adatot jelenítünk meg grafikonos formában, így megkönnyítve azok elemzését, értékelését és könnyebb áttekinthetőségét.

Grafikon No1. - hány nyugdíjas van Magyarországon?

A biztosításban töltött idejük és járulékfizetésük alapján nyugdíjban részesülők száma. 2012-től csak az öregség nyugdíj számít saját jogon járó nyugdíjnak. (A szintén ide sorolt rehabilitációs járadékot 2014-ig folyósították.) A tárgyévet követő januári adatok alapján az alábbi grafikon adódik a saját jogú nyugdíjasok számáról:

Grafikon No. 2. - Mennyi az átlagnyugdíj Magyarországon?

Az alábbi grafikonon a saját jogú nyugdíjasok egy főre jutó nyugdíjának (átlagos teljes ellátás) nagyságának a változását tudjuk nyomon követni.

Ha szeretné megtudni, hogy az Ön nyugdíja mekkorának számít hazai viszonylatban, akkor IDE kattintva indul nyugdíj kalkulátorunk.

Grafikon No. 3. - Mennyit ér a nyugdíj ha az átlagfizetésekkel hasonlítjuk össze?

 

Az utolsó grafikonon elég szembeötlő az a nagy zuhanás, amely 2014-től megfigyelhető a nyugdíjak és az átlagos nettó bérek százalékos arányában. 2014-ben az átlagnyugdíj még az átlagos nettó keresetek közel 68%-át érte el, addig ez 2019-re 51,8%-ra csökkent. Nem véletlen, hogy számos nyugdíj szakember szorgalmazza, hogy a nyugdíjak évenkénti emelésekor ne csak a fogyasztói árindexet vegyék alapul (jelenleg így működik, azaz inflációkövető a nyugdíj) hanem a nyugdíjak emelésébe számítsák be a nemzetgazdasági szintű bérek nettó növekedési ütemét is.

Csúnyán kibabrál a nyugdíjasokkal az infláció

Cikkünkben kiszámoltuk, hogyan érzékeli két nyugdíjas az infláció valódi értékét. Ide kattintva szembesülhet a bolti árak elszabadulásával.

 

Forrás: Piac és Profit