A járvány miatt elhalasztott beavatkozások egy éve csúsznak. A Híradónknak nyilatkozó beteg műtétjét tavaly január óta három alkalommal törölték és a torlódás miatt az sem biztos, hogy idén sorra kerül. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint az sem segít, hogy az ellátásban dolgozó szakemberek többsége már az elmúlt hónapokban is erőn felül teljesített. Egy szakember szerint a sorokat azzal lehetne leapasztani, ha a kormány biztosítaná a megfelelő mennyiségű műtétre elegendő forrást. Az ATV Híradójának riportja.

„Csípőprotézist fogok kapni a jobb oldali csípőmbe, de lassan mire odaérünk, már a bal oldaliba is szükség lesz rá” - Ágnes műtétjét háromszor halasztották el a koronavírus járvány miatt. Először tavaly januárban, majd májusban és decemberben is. Azt mondja, most leghamarabb júniusban kaphat új időpontot, de már abban sem bízik, hogy idén sorra kerül, pedig az állapota folyamatosan romlik.

A mindennapjaimat keseríti meg reggeltől estig és estétől reggelig. A bevásárlásnál az a szerencsém, hogy kocsival tudok menni, de ha 10 métert megyek támasz nélkül, akkor már nem tudok járni

– mesélte az ATV Híradójának Ágnes.

Miután – Ágnes esetéhez hasonlóan – minden halasztható beavatkozás több mint egy évig szünetelt a járvány miatt, az ellátások csak jelentős várólisták mellett tudnak újraindulni.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint fél év alatt korábban körülbelül 2000 csipőprotézis műtétet végeztek el, most hatezren állnak sorban, de a NEAK adatai szerint még a rutinbeavatkozásnak számító mandulaműtétre is 224 napot kell várni átlagosan.

Soós Adrianna arra emlékeztet: a rekordméretűre duzzadt várólisták mellett probléma az is, hogy a szakdolgozók számára extrém nyomást jelentett a járvány okozta válsághelyzet, a felmondási tilalom végeztével pedig félő, hogy sokan elhagyják a pályát.

„Ahhoz, hogy ezt a túlterhelést tovább is lehessen egy darabig még tartani a betegek érdekében, ahhoz azért pihenni is kellene. Másrészt azok, akiknek ezt a munkáját érdemben anyagilag nem ismerte el a rendszer, azoknak pedig egy jelentős béremelést kellene adni” – vélekedett a szakszervezet elnöke.

Az Országos Gerincgyógyászati Központ alapító igazgatója azt mondja, a feltorlódott betegek azonnali ellátása képtelenség lenne, de a járvány előtti normál ellátás ütemét képes lenne biztosítani az intézet, feltéve ha adott a megfelelő finanszírozás.

Amikor ellátási kapacitást finanszíroz a NEAK, akkor a finanszírozás ütemében a szolgáltatók elkezdik ezeket a műtéteket végezni. Tehát két dolog kell: kell egy szolgáltató, aki alkalmas a műtétek elvégzésére, de hogy mennyit végez el ebből, az egyes egyedül az egészségügyi alaptól függ, hogy mennyit finanszíroz

– magyarázta Varga Péter Pál.

Az elhalasztott műtétetek május 13-ával kezdődő újraindításáról egy pénteki Facebook posztban tudósított a szaktárca minisztere. Kásler Miklós azt írta: előre egyeztetett időpontokban, a beavatkozások a már bevált egészségvédelmi óvintézkedések betartásával történhetnek meg. A betegfelvétel feltétele az érvényes védettségi igazolvány, vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belül készült negatív PCR teszt és a műtét napján végzett negatív antigén gyorsteszt.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!