Sok fiatal nem tudja, mi az a szakszervezet, sokan alig ismerik a munkavállalói érdekképviselet jelentőségét, működését – hangzott el az Unod a banánt?! online fórumon a napokban – írja a veol.hu.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) Fiatalok Képviselete online fórumot tartott több mint ötven résztvevővel. Boros Péterné, az MKKSZ elnöke elmondta, az Európai Független Szakszervezetek Szövetsége anyagilag támogatja, hogy érdekképviseletük a fiataloknak rendezvényeket, képzéseket szervezzen. Bereczki Enikő szakértő szerint a legfiatalabbakkal is együtt lehet működni, a generációs szakadékok áthidalhatók. Fehér József, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának ügyvivője a szakszervezetekben, a dolgozók összefogásában rejlő erőről beszélt.

Szebeni Dóra közművelődési szakértő a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) Fiatalok Képviselete online fórumán tájékoztatta a jelenlévőket a 2020. november 1-jétől a munka törvénykönyve alá sorolt, korábban közalkalmazotti jogviszonyt élvező kulturális ágazati dolgozók helyzetéről. Kiemelte: bár az ebben a szférában dolgozók már nem közszolgálati munkavállalók, az MKKSZ nem engedte el a kezüket, sőt, kulturális ágazati országos szakmai tanács létrehozását tervezik. Molnár Pálma, az MKKSZ Fiatalok Képviseletének tagja egy olyan munkahelyet mutatott be, ahol a dolgozók csaknem mindegyike szakszervezeti tag. Szerinte egy fiatalnak nemcsak azért fontos közéjük belépnie, hogy élvezze az azzal járó előnyöket, hanem akár a tapasztalatszerzés, a komoly tanulási lehetőség miatt is.

A várpalotai származású Szokolai Róbert a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete központjának vezetője és az MKKSZ Fiatalok Képviseletének országos koordinátora. Meggyőződése szerint az jelent kihívást, hogy sok fiatal nem tudja, mi az a szakszervezet, sokan alig ismerik a munkavállalói érdekképviselet jelentőségét, működését. Többen tévhitek alapján tartanak tőle. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szakszervezet nem egy múlt századból rajtunk maradt, idejétmúlt intézmény, hanem egy nagyon is modern, hasznos, haladó szellemű és feltétlenül szükséges mozgalom a munkavállalók mai világában. Beszélt több fiatal kilátástalan helyzetéről, anyagi nehézségeikről. Az érdeklődők hallhattak a fiataloknak szóló nemzetközi rendezvényeken való részvétel lehetőségéről is.

Az MKKSZ Fiatalok Képviseletének terve a csapatépítés, és motivált, nemzetközi, multikulturális közösség létrehozása, mely elkötelezett a környezetvédelem iránt, és az, hogy a fiatalokat a figyelem és a megbecsülés középpontjába állítsa. Várnak minden olyan fiatalt a köreikbe, aki tenni szeretne a jövőjéért, a megbecsüléséért, a jobb megélhetésért. Az ülésen öt Veszprém megyei vett részt. Akadt köztük 18 éves diák, a húszas éveiben járó fiatal, ötvenes érdeklődő a versenyszférából, a harmincas éveit taposó közalkalmazott.

Az MKKSZ tervezi Veszprém megyei alapszervezetének létrehozását.

Forrás: veol.hu