A védelmi intézkedések feloldásának negyedik fokozatának keretén belül hétfőtől, azaz május 10-től újabb járványügyi rendelkezések lépnek életbe, melyeket a Magyar Közlöny legfrissebb száma ismertet. A Mérce írása.

A hétfőtől életbe lépő legfontosabb változás, hogy az összes köznevelési intézmény, szakképző és felnőttoktatási intézmény rendes oktatáshoz való visszatérésének következtében május 10-től

  • a közigazgatásban megszűnik az otthoni munkavégzés, a magánszektorokra vonatkozóan pedig megszűnik az a felkérés, hogy törekedjenek az otthoni munkavégzés alkalmazására,
  • az óvodások és iskolások pedig szervezett keretek között (testnevelés óra, sportszakkör, sportoktatás) ismét látogathatják a sportlétesítményeket, uszodákat, edzőtermeket és jégpályákat.
Ezen a két változáson felül a kormány arról is rendelkezett, hogy a koronavírus ellen védett személy felügyelete alatt álló 18 éven aluliak karanténkötelezettség nélkül térhetnek haza Magyarország területére, valamint arról, hogy ezentúl a felsőoktatási intézmények rektorai dönthetnek az oktatás személyes érintkezés mellett történő megszervezéséről a szükséges védelmi intézkedések betartásával.

A nyitás fokozatait a kormány a beoltottak számához kötötte, jelenleg a harmadik fázisban vagyunk, ami a négymilliomodik védőoltás beadása után lépett életbe május 1-jén. Azóta a már védettséggel rendelkező személyek és a felügyeletük alá tartozó kiskorúak több, eddig zárva tartó helyszínt látogathatnak maszk nélkül, az üzletek és vendéglátóhelyek este 11 óráig tarthatnak nyitva, a kijárási tilalom pedig éjfélkor kezdődik. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők maszk nélkül látogathatják az állatkerteket, a múzeumokat, színházakat, mozikat és könyvtárakat, a vendéglátóhelyek beltereiben is tartózkodhatnak, valamint kulturális és sportrendezvényeken is részt vehetnek.

A május 1-jei lazításokat megelőzően április 24-én, a 3,5 milliomodik beoltottnál nyithattak ki a vendéglátó-helyiségek teraszai, kerthelyiségei, és április 19-én indultak újra az óvodák és általános iskolák alsó tagozatai.

A tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy a védettségi igazolvány augusztusig még biztosan nélkülözhetetlen lesz sok szolgáltatáshoz, illetve a legtöbb eseményen való részvételhez. Jövő héttől hetente 120-180 ezer Pfizer és Moderna vakcina áll majd rendelkezésre: a Pfizerből kb. 330 ezer érkezik hetente kiszámíthatóan, de ebből mindig félre kell tenni a második oltásokra, eközben nyitva van az online időpontfoglalás lehetősége Sinopharm, Astrazeneca és Sputnyik vakcinákra.

Orbán Viktor április elején arról beszélt, hogy számításai szerint május elsejéig elérjük a 4 millió beoltottat, majd az utána számított egy hét, 10 napon belül érjük el az 5 milliót. A május elsejei határidő össze is jött úgy, hogy a miniszterelnök április 30-án reggel bejelentette, hogy aznap lehet online időpontot foglalni Pfizer beadására – egy nap alatt 109 587-en be is adatták maguknak az oltást, ami jól mutatja, hogy sokaknak nem mindegy, melyik oltást kapják meg.

Azóta lelassult az oltások beadása, a 444 szerint valószínűleg nem tartható az Orbán által vázolt következő fázis ütemezése, amihez például a lagzik engedélyezését kötötték.

Az elmúlt 24 órában 1541 új fertőzöttet azonosítottak és 106 beteg hunyt el, ez az előző naphoz képest csökkenés, amikor 1680 új fertőzöttet regisztráltak és 124-en hunytak el. Jelenleg 3855 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 445-en vannak lélegeztetőgépen. Azt még nem tudhatjuk, hogy a május 1-jei nyitás milyen hatással lesz az elmúlt időszak csökkenő tendenciájára, mivel körülbelül két héttel a lazítások után jelenik meg a számokban a fertőzöttek számának az emelkedése, amennyiben lesz ilyesmi.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!