Legalábbis erre enged következtetni a területért felelős kormánybiztos nyilatkozata – írja a Népszava.

 A kuratórium a szenátussal együtt alakítja ki az egyetem alapító okiratát, a szervezeti szabályzatát, pénzügyi vagyonkezelési szabályzatát, a jövőbeni fejlesztési terveket. Mindent közösen készítenek elő. Az arctalan fenntartó helyére konkrét személyek kerülnek, akik személyes felelősséget viselnek a döntéseikért

- nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a "modellválltásért" felelős kormánybiztos. Stumpf István szerint minden ellenzéki híresztelés ellenére továbbra is fontos szerepe lesz az államnak az irányításban, a szabályozásban, az ellenőrzésben. Hozzátette, a két nagy egyetem, az ELTE a maga gyakorlóiskoláival, számtalan karával, mamut kiterjedésével nem olyan egyszerűen alakítható át. 

Ugyanakkor jelezte, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem valószínűleg hosszú távon is marad állami fenntartású. Azt azért érdemes hozzátenni, hogy az általa említett konkrét személyek, akik most a fenntartó "arcai" lesznek, túlnyomó többségben a kormányhoz vagy annak holdudvarához tartoznak. Erről és a modellváltásról ide és ide kattintva olvashat bővebben.

A Műegyetem részére viszont szerintem ez a modellváltó struktúra sokkal adekvátabb, mint néhány tudományegyetem számára, de majd eldöntik, akarnak-e a jövőben csatlakozni.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!