Bár most éppen a felsőoktatás került fókuszba, több esetben is szinte teljes ágazatok, de legalábbis ágazatok jelentős részei csúsznak át szép lassan kormányközeli kezekbe. Ilyen például a magyar gázszolgáltatás, a bankszektor, és formálódik az állami koncessziók központosított kiszervezése is. Újabb korrupciós jelentést adott ki a TASZ és a K-Monitor. A napi.hu cikke.

A kormányzati erők mindenekelőtt a saját politikai és gazdasági befolyásuk növeléséért dolgoznak, s ez a jelenség az előző jelentésekben foglaltakhoz képest tovább erősödött – derül ki a K-Monitor és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) harmadik közös korrupciós jelentéséből.

A jogállam eróziója és a korrupció közpolitikai eszközzé emelése Magyarországon egyszerre, egymással szoros összefüggésben történik, többnyire valamilyen közérdekű cél mögé rejtve.

Ez jelenleg a koronavírus okozta válság elleni fellépés.

A K-Monitor és a TASZ harmadik jelentése a 2020. decembere és 2021. márciusa közötti időszakot tekinti át. A jelentésben a két szervezet bemutatja, hogy

  • közel egy évvel a járvány kirobbanása után is gyakran esetleges, tervezetlen a járványkezelés, ellentmondásos és átláthatatlan a járvánnyal kapcsolatos kormányzati kommunikáció és adatközlés,
  • a kormányzat változatlanul csorbítja az önkormányzatiságot, az elvont és kieső önkormányzati bevételeket szelektíven kompenzálja;
  • eközben változatlanul folyik a különféle (gazdasági) szektoroknak a kormányzat számára kedvező irányba állítása, illetve a kormányhoz közel álló körök számára történő vagyonjuttatás;
  • fokozott ütemben folytatódik az állam kivonulása a felsőoktatás területéről azáltal, hogy az intézményeket alapítványi fenntartás alá vonják, és ezen alapítványok kuratóriumába nagyrészt a kormányzathoz lojális személyek kerülnek.
A kormány a rendeleti kormányzással, illetve a hivatali működésen keresztül lehetetlenné tette a járvánnyal és a kormányzati kiadásokkal kapcsolatos adatok megismerését, ezzel is nehezítve a sajtó munkáját.

A gazdasági válságkezelés területén a kormány egyrészt jelentős elvonásokkal sújtja az önkormányzatokat, korlátozza az önálló forrásteremtést (például az adóemelések tilalmával), ugyanakkor közpénz-milliárdokkal támogat a jelenlegi helyzetben megkérdőjelezhető beruházásokat (pl. MotoGP pálya építése) és a Fidesz holdudvarához tartozó intézményeket (Mathias Corvinus Collegium).

Eközben egyes ágazatokra a a kormány klientúrája, a NER rátette a kezét. Az érintettek bevonása nélkül folytatódik a felsőoktatás privatizálása: kormányközeli szereplőkkel feltöltött kuratóriumok által vezetett alapítványok válnak az intézmények fenntartóivá. A felsőoktatás mellett szinte észrevétlenül került kormányközeli kezekbe a magyar gázszolgáltatás jelentős része, a bankszektor egy újabb szelete, és folyamatban van az állami koncessziók központosított kiszervezése is.

Hasonló folyamatok várhatók az agráriumban és az élelmiszerkereskedelemben is, miután a kormány vidékfejlesztési kormánybizottságot és különösen nagy összegű agrártámogatások kiosztását jelentette be.

Eddig két jelentést adtak ki

A K-Monitor és a TASZ 2020 szeptemberében indította el közös Korrupciófigyelő programját. Az első jelentés a koronavírus-járvány első szakaszának eseményeit vizsgálta, elsősorban a különleges jogrend alatt zajló jogalkotás eredményeinek értékelésével. Második jelentésünk a járvány második hullámának elejétől követte, ahogy a járvány elleni védekezés, illetve az erre való hivatkozással megtett lépések mellett egyre hangsúlyosabbá vált a 2022-es országgyűlési választásokra való politikai és gazdasági felkészülés.

teljes jelentést itt lehet elérni.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!