A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökének véleménycikke az ellenzéki előválasztásról az ATV oldalán.

Jó ideje azon töprengek, lehet-e olyan kormány, olyan miniszterelnök, aki megfelel a munkavállalók igényeinek? A jövőre esedékes választás miatt mostanában az átlagosnál is többet gondolkozom ezen. Mérlegelem, melyik párt miniszterelnök-jelöltje felelhet meg korábbi közszereplései és a felvállalt ügyek alapján az elvárásainknak? Ki az, aki nemcsak hallja, hanem érti is azokat a problémákat, amelyeket a munkavállalók, a nyugdíjasok, a családok érdekében oly sokszor felvetettek a szakszervezetek? Ki az, aki már eddig is bizonyította, együtt tud működni a dolgozók érdekképviseleti szervezeteivel? Nem könnyű választás.

Az utóbbi napokban azonban lehetséges jelöltként egyre többször felmerült Dobrev Klára neve is. Eljátszottam én is a gondolattal: mi lenne, ha egy szociálisan érzékeny hölgy lenne majd a kihívók között? Tetszik a gondolat. Régóta ismerem, s tudom róla, hogy ő mindig kész cselekedni. Nem halogat, nem ígérget, cselekszik. Megfelelő időben és megfelelő helyen.

Azt mások is tudják, hogy kitűnő hazai és nemzetközi kapcsolatai vannak, én azonban szakszervezeti vezetőként azt is tapasztaltam, hogy gyakran a munkavállalók, családok érdekében mozgósítja is a fontos kapcsolatait, mert el akarja érni a célját: segíteni. Nőként ugyanis érzi, sőt pontosan tudja, hol, s hogyan segíthet a rászoruló magyar családokon. Sokszor úgy gondolok rá, mint egy közülünk való jó ismerősre, harcostársunkra. És ezt neki nem kell lépten-nyomon bizonygatnia.

Látjuk, hogy mennyire aktív az Európai Parlament foglalkoztatási, szociális bizottságában a munkavállalóknak különösen fontos kérdésekben. A kelet-európai – köztük a magyar – munkavállalók megélhetése szempontjából kifejezetten fontos az európai minimálbér keretrendszerének kialakításával kapcsolatos munkája, s a magyar dolgozókat – és az őket képviselő szakszervezeteknek – legalább ennyire fontos lenne az európai minimálbér bevezetése. Ennek eléréséért ő nagyon sokat tesz. Az európai minimálbér bevezetésének számunkra kiemelten fontos eleme a kollektív szerződések országosan nagyarányú megléte. Ezért is fontos, hogy nálunk mindez nem egyszerűen csak irányelv lenne, hanem alapvetően javítaná a magyar munkavállalók helyzetét. És ezt Dobrev pontosan tudja. Tovább gondoltam, mi szól még az ő jelölti indulása mellett. Eddigi munkája alapján úgy gondolom, nem támogatna olyan javaslatokat, amelyek kifejezetten tiltják a kollektív szerződések létrejöttét. Biztos vagyok abban is, hogy nemhogy tiltaná, hanem inkább felkarolná, sőt törvénybe iktatná a családok igényét: legyen minden munkavállalónak havonta legalább egy szabad hétvégéje. Ennek a fontosságát ő nőként, családanyaként is pontosan érzi.

Szakszervezeti vezetőként gyakran követeltem a kormánytól valódi szociális párbeszédet, s tiltakoztam az egyeztetés nélkül hozott döntések utáni tájékoztatás ellen. Különféle pozícióiban vele is többször tárgyaltunk, s tapasztalhattuk, hogy milyen könnyen szót értünk, s így meg is találjuk a problémákra a megoldást. A vele folytatott egyeztetéseken csodáltam, mennyire érzi, az adott helyzetben hol van a határ, hol kell kompromisszumot kötni a megoldás érdekben.

Erre a minőségi váltásra egy ilyen válságos helyzetben különösen nagy szükség lenne.

Szerintem Dobrev Klára, ha vállalja, egy jó jelölt lenne, s ezt nemcsak a személyes tapasztalataim, hanem kollégáim elmondása alapján is állítom. „Mozgalmi” múltjából több régebbi és frissebb emlék is előkerült. Az egyik például az európai uniós csatlakozásunkhoz kapcsolódik, azt követően ugyanis fontosnak tartotta a munkavállaló nők helyzetének javítását, hogy az anyaság, a gyermekvállalás miatt ne szenvedjenek hátrányt. Abban az időben fővédnökséget vállalt több szakszervezeti rendezvényen, hogy együtt tudatosítsuk a nőkben: egyenlő értékű munkát végeznek a férfiakkal. Színes, üde jelenség lenne a jó néhány férfi aspiráns között. Miért ne indulhatna jó eséllyel a miniszterelnök-jelöltségért?

 Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!