A Szabad Péntek podcast új adásában szakszervezetiségről, túlóratörvényről, sztrájkról, atipikus foglalkoztatásról beszélgetett a szabadpecs.hu munkatársa Benke Norberttel.

 Kis túlzással, a szakszervezeti tagság a munka világában olyan, mint a casco-biztosítás az autótulajdonosok számára. Nem kötelező, fizetni kell érte, de ha baj van, akkor örülünk, hogy van. Jó esetben biztonságérzetet ad. Na, de nem akarom ezt a kicsit erőltetett hasonlatot tovább vinni, inkább belekezdek egy másikba. A szakszervezetek által kiharcolt vívmányok ma már annyira természetesek, mint a liberális demokráciák értékei. Annyira, hogy el is felejtkezünk az értük folytatott küzdelmekről. Pedig.

A Vasas Szakszervezet régiós vezetőjével, Benke Norberttel többek között ezekről beszélgettünk:

  • Általában tüntetések, sztrájkok miatt kerül a hírekbe egy-egy szakszervezet. Mit csinálnak “békeidőben”? Békeidő van?
  • Át kellett értékelni a rabszolgatörvényt az elmúlt két év tükrében?
  • Az atipikus foglalkoztatás mennyire befolyásolja a szakszervezetek lehetőségeit?
  • Eleve, mennyire jó az szakszervezetek érdekérvényesítő képessége Magyarországon?
  • Miközben társadalmi olló egyre nyílik, tömegek szakadnak le, nagyon szűk réteg gazdagodik, azaz hasonlít a helyzet a szakszervezetek hőskorára. Miért nincs mégsem akkora tömegbázisuk?
  • Nemrég belépett a Mindenki Pécsért Egyesületbe, azaz még egy lépéssel közelebb került a politikához. Ez nem összeférhetetlen a szakszervezeti vezető szereppel? És miért lépett egyáltalán be a jelenlegi városvezetést adó szervezetbe?

Forrás: szabadpecs.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!