A kulturális államtitkár szerint a kultúrában dolgozókat komoly felelősség terheli, és nagyon megfontoltan kell kezelniük a nyitás kérdését. Azt javasolja, három és félmillió beoltott után indulhassanak el a szabadtéri kulturális programok, négymillió után, védettségi igazolvánnyal pedig akár a zárt tériek is. A döntés viszont Orbán Viktor kezében van – írja a HVG.

Fekete Péter kulturális államtitkár csütörtökön tájékoztatta a kulturális szféra képviselőit arról, mikor és hogyan várható a nyitás a kultúrában – tudta meg a hvg.hu. Ugyanakkor a döntéseket Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter vagy Orbán Viktor miniszterelnök hozza meg, így Fekete semmiről nem tudott biztos információt közölni.

Leszögezte viszont: úgy gondolja, a magyar egészségügy nem élné túl, ha berobbanna a járvány negyedik hulláma.

Ezért, mint mondta, a kultúrában dolgozókat komoly felelősség terheli, és nagyon megfontoltan kell kezelniük a nyitás kérdését, az akár vissza is üthet. Fekete úgy gondolja, a megfelelő átoltottsági szint után azt a munkát, amit eddig az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók végeztek, a kulturális szféra fogja átvenni, az itt dolgozók feladata lesz az emberek lelki egyensúlyának helyrebillentése. Ennek ellenére is visszafogottságot vár el az államtitkár, és úgy gondolja, nem a bulikat, hanem a lélek megszólítását kell most előtérbe helyezni.

A nyitásról elmondta: az államtitkárság azt javasolta a kormányzatnak, hogy a várhatóan már a héten elért 3,5 milliós átoltottság utáni nyitás vonatkozzon a szabadtéri kulturális rendezvényekre is, ideértve például az állatkerteket is. Az államtitkár javaslata a következő lépésről az, hogy 4 millió beoltott után újraindulhassanak a zárt térben tartott kulturális rendezvények is azok számára, akiknek van védettségi igazolásuk.

Ennek szellemében úgy gondolja, vélhetően az intézmények dolgozóinak, az előadóknak, a színészeknek és a háttérmunkásoknak is szükségük lesz védettségi igazolványra ahhoz, hogy részt vehessenek a munkában, de ezt a kérdést még meg kell vizsgálnia a szakértőknek. Fekete arról ugyanakkor nem beszélt, hogy a kulturális szféra dolgozói előre kerülhetnének az oltási sorban, sem arról, adatvédelmi szempontból hogyan képzelhető el a kvázi kötelezővé tett védettség ellenőrzése vagy adott esetben kikényszerítése.

Az államtitkár ugyanakkor figyelmeztette a kulturális intézmények vezetőit: a 4 milliós átoltottság most már nagyon hamar elérhető, tehát akár napokon belül várható minderről a bejelentés. Azt is elmondta viszont, nincs szó arról, hogy a nyitás azonnal kötelező lenne mindenki számára, azt meg kell hogy előzze a megfelelő felkészülés.

Bár a nyitás részletei még nem ismertek, ahogy azt korábban megírtuk, a Magyar Turisztikai Ügynökség nevű kormányszerv korábban összeállított egy ötlépcsős nyitási javaslatot. Ebben az állt: 3,5 millió beoltott után, kötelező maszkviseléssel már megtarthatók lennének a 100 főnél nem nagyobb szabadtéri, előzetes regisztrációhoz kötött ültetett vagy megváltott ülőhellyel látogatható zenei-kulturális, gasztronómiai és szakmai rendezvények, ezeken a személyzet tesztelését (kivéve oltottság esetén) és az ülőhelyek közötti távolságtartást is előírnák. A következő lépcsőben a vendéglátóhelyek belső részének 30 százalékát nyithatnák meg, zárt helyiségben maximum 100 fős, szabad téren maximum 500 fős rendezvényeket tarthatnának. A következő lépésben zárt helyiségben maximum 500 fő, kültéren 1900 fő lehetne jelen, és ezzel is maximum a rendezvényhelyiség kapacitásának 30 százalékát használhatják ki, majd kívül-belül nyithatnának, a rendezvényeket félházzal tarthatnák meg, és ez után jönne a teljes nyitás.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!