A jelek szerint egy csapat férfi megpróbált bejutni a dunaújvárosi vasmű területére. A cég szerint az ukrán kisebbségi tulajdonos „zsoldosai” voltak. A rendőrség egy ember ellen szabálysértési eljárást indított – írja a HVG.

Komoly rendőri készültség volt április 16-a, péntek este Dunaújvárosban, Pintér Tamás polgármester azt nyilatkozta: azért, mert egy biztonságiakból álló csoport akart bejutni a városba – írta meg a hvg.hu is.

Pintér Tamás este 10 után azt mondta a Dunaújváros.com helyi lapnak, hogy egy körülbelül 100 fős, őrző-védőkből álló csoport akart bejutni a vasgyár területére. A rendőrség feltartóztatta, igazoltatta és visszafordította a társaságot. „A történtek ellenére a vasgyár esti műszakváltása rendben zajlott. Én is szeretnék mindenkit megnyugtatni: a rendőrség továbbra is biztosítja a rendet Dunaújváros utcáin” – mondta a polgármester.

A megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint „információ merült fel arra vonatkozólag, hogy Dunaújvárosban többen jogellenes magatartásra készülnek”. A rendőr-főkapitányság a „közterületek rendjének fenntartása érdekében, megfelelő létszámú erőket összevonva rendőri intézkedéseket hajtott végre – személyeket igazoltatott, gépjárműveket ellenőrzött”.

Egy esetben közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt szabálysértési eljárást kezdeményeztek a rendőrök. Bűncselekmény gyanúja nem merült fel. Dunaújváros területén a közlekedés rendje helyreált, a városban nyugalom van – hangsúlyozták az esti közleményben.

Az esetről közleményt adott ki a Dunaferr: „Az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója - valamint számos fenyegető üzenet - után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata. Mikó a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a Dunaferr információi szerint toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták.”

Az ügy előzménye, hogy az orosz többségi tulajdonos március elején azt állította: alvilági módszerekkel, meghamisított okiratokkal akarták átvenni a vállalat irányítását az ukrán kisebbségi tulajdonos megbízottjai. Azt is írták, hogy van egy pénzügyileg erős stratégiai partnerük, aki "gondoskodna a Dunaferről", és már a magyar kormánnyal is megegyezett erről. Az egyetlen még hiányzó elem e szerint az lenne, hogy az új befektetőnek nincsen megfelelő jogi alapja a működés finanszírozására.

A kormány eközben látszólag széttárt karokkal szemléli a Dunaferr vergődését. Amikor Dunaújváros decemberben segítséget kért a bérek rendszeres csúszása, valamint a kollektív szerződés felmondása miatt, az RTL Híradónak azt válaszolták a kormányzati illetékesek: mivel a cég magánkézben van, érdemben nem tudnak beavatkozni. A Dunaferr ellenben már februárban is állította, hogy a kormány részt vesz a cég és partnereinek tárgyalásában.

A cég mögötti orosz és ukrán üzleti körök konfliktusáról a hvg360 írt bővebben.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!