A Tesco a törvényben előírt 10 négyzetméter/fő arányt 15 négyzetméterre emelte, de így is több százan lehetnek egyszerre a nagyobb szupermarketekben. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke kijelentette, hogy a lazítás ellenére szigorúan be kell tartani a szabályokat.

Jelenleg még nincs sok tapasztalat az üzletekben bevezetett új intézkedések kapcsán, hiszen még folyamatban van a nyitvatartás meghosszabbítása. Egy biztos, hogy a késő délutáni időszakban meghosszabbodott a vásárlási sáv - mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke az ATV Startban.

Bubenkó szerint egy jó döntés született, amivel a zsúfoltságot a munka utáni sávban lehet csökkenteni. Azt is megjegyezte, hogy ők már korábban is javasolták az intézkedés bevezetését.

Ugyanis az egyik probléma, ami az áruházakban felmerül, az a távolságtartás, nem is a vásárlás közben, hanem a kasszánál kialakuló soroknál. Ezt a lehetőséget úgy kell kezelni, hogy közben a jelenlegi szabályokat is szigorúan be kell tartani - mondta Bubenkó arra utalva, hogy sokan még mindig nem megfelelően hordják a maszkot.

Van olyan bolt, ahol beléptetőkapuval vagy a bevásárlókocsik számának csökkentésével akarják a forgalmat korlátozni. Bubenkó szerint kiszámolták, hogy melyek a legforgalmasabb időszakok, hányan lehetnek egyszerre az üzletben, ezek alapján vonták be a bevásárlókocsikat.

Az is szabály, hogy egy bevásárlókocsival egy ember mehet, például ha egy család együtt megy bevásárolni, minden felnőttnek kell egy külön bevásárlókocsi.

Nincs arra konkrét adatuk, hány kereskedelmi dolgozó oltatta be eddig magát. A szakszervezetük csinált egy több ezer embert megkérdező felmérést, amelyben az oltakozási hajlandóság 70 százalék felett volt. Ők azt képviselik, hogy regisztráljanak az emberek az oltásra - hangsúlyozta.

A munkahelyeken nagyon fontos, hogy teszteljék a dolgozókat, és a pozitív eredménnyel rendelkezőket gyorsan karanténba helyezzék, megóvva a többieket.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!