A szakszervezet üdvözli a szóbeli érettségi eltörlését és a középiskolai nyitás elhalasztását, de szerintük a többi oktatási intézményben sem szabadna nyitni április 19-én.

Az eredeti tervek szerint április 19-én nyitott volna az összes iskola, Orbán Viktor miniszterelnök azonban péntek reggel bejelentette, a középiskolákat nem érdemes pár napra kinyitni - az érettségikre tekintettel -, egyszerűbb, ha ott május 10-én indítják a személyes oktatást. Eldöntötték azt is, csak írásbeli érettségi lesz idén is.

„Örülünk Orbán Viktor bejelentésének, de az nincs rendben, hogy az nem vonatkozik a többi oktatási intézményre – mondta a hvg.hu-nak Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke. Az általános iskolákban, óvodákban nagy a fertőzésveszély, hiszen ott a biztonságos távolságtartás, a maszkviselés betarthatatlan, így nem tudjuk elfogadni, hogy ezek az intézménytípusok kinyitnak április 19-én. A döntés szakmán belül is feszültséget kelt a szülők és pedagógusok között is.

A PDSZ péntek délelőtt tart országos választmányi ülést, ott döntenek a további lépésekről.

Korábban a PDSZ arra hívta fel a pedagógusok figyelmét, hogy ne menjenek április 19-én be az iskolákba dolgozni. „A hatályos jogszabályokra hivatkozva megtagadhatjuk a jelenléti munkavégzésre adott utasítás végrehajtását – míg a munkavégzésre továbbra is rendelkezésre állunk” – írták közleményükben, amiben kifejtik, hogy mit kell tenniük szerintük a tanároknak. A PDSZ úgy véli, a tanároknak kötelessége is megtagadni a munkavégzést, ha a gyermekek, diákok egészsége, biztonsága nem szavatolható.

Komjáthy Anna szerint a kormány döntésében közrejátszhatott, hgy kiszivárgott ez a kezdeményezésük, mint mondta korábban a pedagógusok oltásának bejelentését is megelőzte egy PDSZ-akció tervének nyilvánosságra kerülése.

A PDSZ több mint ötezer fő részvételével zajlott, március végén lezárult kutatásából egyébként az derült ki, hogy tízből több mint hat oktatásban dolgozó fél attól, hogy elkapja a koronavírust, 84 százalék pedig nem látja biztosítottnak a biztonságos és egészséges munkavégzési feltételeket.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!