A Magyar Orvosi Kamara is arra figyelmeztetett szerdán, hogy a járványügyi korlátozások feloldásának jelenleg nincs megalapozott egészségügyi indoka, a nyitást korainak találják. Amíg MOK a boltok hosszabb nyitvatartását és így a vásárlók időben és térben való jobb eloszlását jó döntésnek tartja, addig a szolgáltatások, de főként az oktatási intézmények nyitását határozottan korainak ítéli – írja a Mérce.

A Kormányinfón Gulyás az Európai Gyógyszerügynökség AstraZenecával kapcsolatos döntéséről is beszélt, a miniszter elmondta, hogy az európai hatósággal összhangban a magyar hatóságok is úgy látják, hogy a vakcina biztonságos és hatékony.

Gulyás arra kért mindenkit, hogy ne üljenek fel a sajtóban sokszor a gyógyszercégek közti versengés hatására megjelenő cikkeknek a vakcinákkal kapcsolatban,

Orbán Viktor kedd este jelentette be egy egyperces Facebook-videóban, hogy mivel elérte a 2,5 milliót azok száma, akik legalább az oltás első adagját már megkapták, másnap reggel már újranyithatnak a március 8. óta zárva tartó üzletek, valamint a szolgáltatások is újraindulhatnak. A kijárási tilalom időtartama is megváltozott: szerdától este 8 helyett 10 órakor kezdődik és reggel 5-ig tart.

Orbán rövid videójában ez ugyan nem szerepelt, de a március 27-i Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján lehetett már tudni, hogy a 2,5 millió beoltott elérésekor az addig zárva tartó üzletek négyzetméter alapú szabályok mentén nyithatnak ki újra, az új szabályozás szerint 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat bennük. Az éttermek és vendéglátó üzletek viszont még nem nyithatnak ki, csak az ételkiszállítás megengedett, és a szállodák sem fogadhatnak vendégeket.

A szerda este megjelent Magyar Közlönyből kiderült, hogy a fenti lazításokon kívül az egyéb védelmi intézkedéseket április 19-ig meghosszabbította a kormány, tehát közterületen továbbra is kötelező a maszkviselés, valamint a 1,5 méteres távolság tartása, ahogy a szabadidős sport tevékenység is csak egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel folytatható.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtök reggeli közleménye szerint az elmúlt napon 272 beteg hunyt el koronavírusban, ezzel az elhunytak száma 22 681 főre emelkedett. 4814 új fertőzöttet azonosítottak, az aktív fertőzöttek száma így már 256 044 főre emelkedett. 11 663 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 337-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oltások eközben gőzerővel haladnak, a jelenlegi ütem alapján április 13-ra elérhetjük a hárommillió beoltott magyart – ahogy a 24.hu cikke felhívta rá a figyelmet, Orbán Viktor nagypénteki interjújában pont erre a napra jósolta meg ezt az eredményt. Jelenleg 2 608 084 beoltottnál tartunk.

A mai Kormányinfón Gulyás többször is elmondta, hogy a nyitás további lépéseiről akkor dönt a kormány, ha elérjük a 3 millió beoltottat, tehát ezekre április 19. után szinte biztosan számíthatunk.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!