Az elmúlt években az intézmény államilag irányított bővítése ellenére is csökkent a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre jelentkező és felvett hallgatók száma is. Az állam által kivételesen kezelt egyetem támogatása kiemelkedik a hazai mezőnyből, de az állami helyek odaítélésében már változásokra kell számítania az intézménynek – írja a HVG.

Összsen 1802 államilag finanszírozott hallgatót vehet fel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a következő jelentkezési időszakban a kormány határozata szerint - olvasható a csütörtöki Magyar Közlönyben. Az előző eljárásban a lehetséges 2531 helyre összesen 1859 hallgatót vettek fel, akik közül 1547-en jutottak állami helyhez, ez azonban több száz hallgatóval elmaradva nem fedte le az intézmény valós kapacitásait, a helyeknek csak 73 százalékát töltötték fel, az állami helyek feltöltöttsége 84 százalékos volt.

Az intézmény folyamatos bővítése és megítélt milliárdos támogatások ellenére évek óta fokozatosan csökken a jelentkezők és a felvettek száma, az Átlátszó Oktatás szerint a tavalyi visszaesés már 9 százalékos volt a jelentkezők körében, a 2013-as csúcshoz képest viszont már 19 százalékkal kevesebben jelölték meg az intézményt. Öt év alatt legalább 80 milliárd forintot forgatott a kormány az NKE-be, ami az éves magyar felsőoktatási költségvetés fele.

A tendeciát vélhetően érzékelte a kormány is: idén nem nő, hanem 2522-re csökken a következő eljárásban felvehető hallgatók száma, akiknek az állami támogatása is visszaesést mutat, ugyanis összesen 71 százalékuknak fizeti a képzését az állam, azonban ez a szám a jelentkezési időszak lezárásával érdemben javulhat, jellemzően jobban töltik meg az intézmények az állami helyeket. Az adatok szerint azonban az 1-2 százalékos csökkentések messze nem követik a valós, azaz 9 százalékos esést a jelentkezésekben. Tavaly a frissen felvett hallgatók 83 százaléka államilag finanszírozott képzésben kezdhette meg tanulmányait - ez megfelel a legnagyobb és legjobbnak tartott egyetemek adataival.

Forrás: HVG