Nem értik, hogy egy világjárvány közepén miért van szükség kapkodó sietségre ebben a kérdésben – írja a HVG.

Állásfoglalást tett közzé a Stádium 28 Kör a „felsőoktatási modellváltásról”. Eszerint

az átalakítás megvalósításának módja a felsőoktatás szereplőinek többségével szembeni nagyfokú bizalmatlanságot tükrözi. Az egyeztetések hiánya, az érintettek szempontjainak figyelmen kívül hagyása és az információk visszatartása mind erre utal.

Az új modell bevezetését nem előzte meg az eddigi gyakorlat részletes elemzése és az új rendszer széleskörű hatásvizsgálata.

Nem ismeretesek alapos érvek, amelyek alátámasztanák, hogy a célzott alapítványi rendszer jobbá teszi majd a felsőoktatás működését, így az átalakítás valódi okaira sem derült eddig fény.

Az alapítványok vagyona elsősorban ingatlanokból fog állni, így az új rendszeren belül az egyetemek finanszírozása nem ismeretes.

A gyakran hivatkozott külföldi példák lényegesen különböznek a magyarországi tervektől.

A Stádium 28 Kör, az MTA köztestületi tagjaiból alakult civil társaság 2021. március 26-án nyilvános online fórumot szervezett a felsőoktatás folyamatban lévő átalakításáról, erről a hvg.hu is beszámolt. A fórumon részt vett Stumpf István, a modellváltás koordinációjával megbízott kormánybiztos, aki a civilek véleménye szerint a fenti pontokra nem adott érdemi választ. Ugyanakkor hangsúlyozta a modellváltás véleménye szerint pozitív aspektusait.

A kormány március 31-én éjfél előtt 13 törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek a felsőoktatási modellváltással kapcsolatban. A javaslatok valószínűsíthető elfogadása után a hazai felsőoktatás rendszere gyökeresen megváltozik.

A Stádium 28 Kör közleményében azt írja, elfogadhatatlannak tartják, hogy egy olyan nagy, komplex rendszer átalakításánál, mint a hazai felsőoktatás, a döntéshozók figyelmen kívül hagyjanak minden elemző-kritikai hangot, az érintettek tanácsait, beleértve az MTA Elnökségének az állásfoglalását is.

Érthetetlen, hogy a pandémia tragikus időszakában miért van szükség kapkodó sietségre ebben a kérdésben, amikor a kockázat óriási, hiszen a tét a magyar fiatalok képzése hosszú távon. Rontani könnyű, a hibákat kijavítani nehéz

- fogalmaznak.

Ezért javasolják a törvényjavaslatok tárgyalásának elhalasztását, illetve azok visszavonását. Széleskörű, az érintettek bevonásával lebonyolítandó vitára és az átalakítással kapcsolatos kérdések tisztázására, valamint a javaslatok megfelelő átalakítására van szükség a kockázatok minimalizálásához – írják.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!