Az iskolai nyitás elhalasztását kérik a pedagógusok, mivel szerintük a tömeges oltás ellenére nem alakul ki tömeges védettség április 19-ére. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint a két-három hetes csúszás megér annyit, hogy ne induljon el a negyedik hullám a tanárok és a diákok körében.

Totyik Tamás, Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az ATV Start vendégeként elmondta, hogy az iskolanyitás elhalasztását kérő felhívásukhoz két orvos is csatlakozott, illetve ők adták a szakmai hátteret ehhez.

A virológus-orvos szakmának jobban hisz, akik azt mondták, hogy a második oltást követő két hét múlva alakult ki a teljes védettség. Szerinte semmi probléma nem lett volna, ha a kormány időben kapcsol, és akkor kezdik el oltani a tanárokat, amikor a digitális oktatást elrendelték.

A PSZ továbbra is azt javasolja, hogy a teljes védettség, azaz a második oltás megszerzéséig tanterven kívüli oktatás legyen. Április 1-jén kapja meg az első oltást a tanárok nagy része, szerintük május első hetére alakulna ki a kellő védettség.

Öt, közoktatásban érdekelt szakszervezet fogott össze annak érdekében, hogy ne legyen nyitás - Totyik szerint ez önmagában akkora nyomásgyakorló tény, hogy kénytelen lesz a kormány meghallhatni őket. Remélik, hogy tárgyalóasztalhoz ülnek velük.

Ők nem készítettek felmérést abban, hogy a pedagógusok mekkora része nem menne vissza a tantermi oktatásba áprilisban, de azt látja, nagyfokú az ellenállás (a PDSZ 50 százalékos ellenállást mért korábbi felmérésében).

Szerinte a két-három hetes csúszás megér annyit, hogy ne induljon el a negyedik hullám a tanárok és a diákok körében. A 65 haláleset egy szakmaterületre levetítve olyan magas adat, amit a kormánynak figyelembe kell vennie.

Azt is közölte, hogy a hibrid oktatás is elképzelhető, csökkentve a kontaktszámokat. A lépcsőzetes nyitáson is el kellene gondolkoznia a döntéshozóknak. Első osztályban meg kellene felezni a létszámot, hogy több négyzetméter jusson a gyerekekre, és így a szociális távolságot be lehetne tartani.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!